Hör vad Michael Lindblad tänker inför återbegravningen Foto: SVT

Starka känslor när kranier ska återbegravas i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

25 samiska kranier som grävdes upp på 1950-talet återbegravs i Lycksele under fredagen. För många samer är det en symboliskt viktig händelse.

– Det handlar om en upprättelse, säger Michael Lindblad, som kommer att bära en av de näveraskar med kvarlevor som ska begravas.

Det är en långdragen, tragisk historia som får ett slags avslut vid Gammplatsen i Lycksele under fredagen.

25 samiska kranier kommer att placeras i sina ursprungliga gravar efter att de respektlöst grävts upp och förts till Historiska museet i Stockholm för forskning på 50-talet. I många år blev kvarlevorna liggandes bortglömda i ett magasin.

– Sannolikheten att jag har släktingar som tvingades begravas där på 1600- och 1700-talet är extremt stor, säger Michael Lindblad, tidigare ordförande i Umeå sameförening.

Tvingades begrava sina döda i Lycksele

Han har sina rötter i trakterna kring Vilhelmina, Ammarnäs och Hemavan och berättar om hur samerna på den tiden tvingades begrava sina döda i Lycksele. Ibland fick de färdas väldigt långt för att kunna begrava anhöriga.

– Det här ingick ju i missionerandets tid när samer skulle kristnas. Det var under samma epok som de samiska trummorna beslagtogs, eftersom det ansågs vara djävulsdyrkan, säger Michael Lindblad.

Under återbegravningsceremonin kommer han att bära en av de askar av näver som kvarlevorna ska begravas i.

Kräver mer av svenska staten

Det är en efterlängtad händelse för samiska företrädare, som tycker att Sveriges agerande lämnar mycket i övrigt att önska.

– Staten har ganska mycket att göra. Man har ännu inte, fast det diskuterats, genomfört en sanningskommission där man försöker reda ut med de nu levande vad som hände, vilka övergrepp som gjordes, säger Michael Lindblad.

Hör i klippet om vad han tänker inför återbegravningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.