Statistik från SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik (RAMS) visar att antalet statligt anställda i Stockholm och de två andra storstäderna, Göteborg och Malmö, har fortsatt att öka.
Flyttar myndigheter från Stockholm
De senaste siffrorna som är från 2016 visar att de statliga jobben har ökat med 2,6 procent i storstäderna. Samtidigt är det totala antalet statliga jobb i princip oförändrat, plus 0,1 procent.
– Vi har satt igång ett arbete nu som innebär att vi flyttar myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Vi etablerar också servicekontor i kommuner som haft lägst statlig servicenärvaro. Det arbetet kom igång 2016 och beslut är fattade, jag tror att vi är uppe i 12 myndigheter som nu flyttar från Stockholm till andra delar av landet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Jobbar brett
Bara i Stockholm har antalet statligt anställda ökat sedan regeringen tillträdde 2014. För att komma ned på noll under mandatperioden skulle det krävas att cirka 1.400 jobb flyttas ut från Stockholms län.
Shekarabi (S) förklarar att man nu jobbar brett för att vända trenden och för att statens närvaro ska vara större ute i landet genom att exempelvis stora myndigheter bygger ut sin verksamhet.
– När arbetsförmedlingen nu bygger upp kontaktcenter gör man det i Lycksele, Skara, Söderhamn, på mindre orter och det är bra för landet. Dels kan man ta hjälp av den kompetens som finns utanför storstäderna eller pressa ner kostnaderna för exempelvis lokalhyror.