Skogsstyrelsens distriktschef Kristina Nilsson är en av drygt 40 personer som har ett statligt jobb i Sorsele. Men hennes statligt anställda kollegor har blivit färre. Bland annat har det försvunnit personal från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
– Det är tråkigt för varje arbetstillfälle i glesbygd är viktigt och det är synd om inte staten finns representerad även i norra Sverige, säger hon.
Västerbotten har förlorat 3,1 procent av sina statliga jobb under åren 2014-2016. Utan Umeå blir tappet ännu större, 5,1 procent.
”Viktigt att vända trenden”
Hårdast drabbade är Åsele och Sorsele kommuner där runt 20 procent av de statliga jobben försvunnit under perioden. I Nordmaling är motsvarande siffra runt 14 procent. Men civiliminster Ardalan Shekarabi (S) väljer att se framåt.
– Det är viktigt för oss att vända trenden som varit i decennier där verksamheter centraliseras till Stockholm, säger han.
Enligt civilministern är 12 myndigheter nu på gång att lämna Stockholm. Hundra personer ska till Arbetsförmedlingen i Lycksele och den statliga myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ska till Skellefteå.
Förlorade jobb i Sorsele
Sorsele som förlorat 14 statliga jobb får ett servicekontor med 2 anställda.
– Om det betyder bara ett enda jobb är det positivt. Jag förväntar mig att ytterligare statliga jobb ska komma hit, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (S).