• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

– Vissa går omkring med stor oro över sin sjukdom, och många vet inte vilken vård de borde få, säger Jonas Binnmyr, på Astma- och allergiförbundet. Foto: Pressbild/TT Tomas Oneborg

Stor brist på allergiläkare – patienter får vänta länge på vård

Publicerad

Astma- och allergiförbundet slår nu larm om stor brist på allergiläkare, så kallade allergologer, vilket kan drabba patienter hårt. Läget beskrivs som katastrofalt och patienter kan få vänta länge på vård.

– Allergisjukdomar är tyvärr nedprioriterat, säger Jonas Binnmyr, på Astma- och allergiförbundet.

Allergolog är en specialitet bland läkare och av de som nu finns är många över 64 år, återväxten är dessutom dålig.

– I vissa landsting finns det knappt någon allergolog alls på vuxensidan. Väntetiderna är långa och vissa patienter får inte vård, säger Jonas Binnmyr, som är samordnare för vård och forskningsfrågor på Astma- och allergiförbundet, och även sekreterare i förbundets forskningsfond.

Allergi

Lång väntan på vård för allergi

Han konstaterar att läget är katastrofalt. I norra delen av landet räknar förbundet med att bara var tjugonde allergipatient får den medicin de borde ha, i Dalarna är läget något bättre. Väntan på allergivård är sju månader i Stockholm.

– Och då vet vi ändå att läget är bättre i Stockholm än i andra delar av landet. Patienter åker från norra Sverige till Stockholm för att får vård, säger Jonas Binnmyr.

”Stor oro över sin sjukdom”

Konsekvenserna kan blir att allergiska patienter får vänta länge på vård, eller att de inte får vård alls. Vissa mediciner och viss vaccinering kan bara allergologer förskriva.

– Vissa går omkring med stor oro över sin sjukdom, och många vet inte vilken vård de borde få. Vi råder dem att klaga via patientnämnden om de inte får utredning och uppföljning av allvarlig allergi, säger Binnmyr.

Regionrådet i Västerbotten Peter Olofsson (S) säger att det råder stor brist på specialister inom många specialiteter, men att allergologer inte är något som diskuterats separat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allergi

Mer i ämnet