En storspov med långa ben och lång näbb i högt gräs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska storspovens ungar överleva – biologen Emma Vidmark på Länsstyrelsen i Västerbotten berättar mer. Foto: SVT

Storspoven starkt hotad i Västerbotten – stödpengar ska rädda stammen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har fått pengar för att rädda stammen av storspovar. En del av projektet är att uppmärksamma att den folkkära storspoven faktiskt är starkt hotad.

– Snart kommer vi inte kunna höra artens karaktäristiska drill som signalerar att nu är våren här, säger Emma Nygren på Nordens Ark.

Storspoven är hotad på grund av ett för intensivt brukande av odlingslandskap. Äggen och ungarna stryker ibland med i lantbrukets aktiviteter.

– Vi vet att lantbrukarna i Västerbotten redan tar stor hänsyn till storspovarna, säger Emma Vidmark, biolog på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Därför är en del av projektet att jobba tillsammans med jordbrukarna, som vet hur det fungerar i praktiken.

Kartlägga rovdjurens beteende

Sen ska länsstyrelsen se över varför rovdjur äter upp äggen och ungarna.

– Vi vill veta hur vi kan minska risken av att de störs av hundar och andra djur när de häckar nära bebyggelse, säger Emma Vidmark.

För många är storspovens en folkkär fågel och lätet ett solklart vårtecken.

– Om vi inte vänder denna nedåtgående trend kommer vi snart inte kunna höra artens karaktäristiska drill som signalerar att nu är våren här, säger Emma Nygren på Nordens Ark.

Projektet startade i maj och ska pågå i fyra år. Nästa vår, kommer det praktiska arbetet att påbörjas, enligt Emma Vidmark på länsstyrelsen.

Mer om projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur

Det övergripande projektet för att hjälpa storspoven heter Rädda mångfalden i Sveriges natur – en kamp för hotade arter.

Projektet som ska löpa under fyra år tilldelas 21,5 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet 2024.

Projektets mål är att rädda det rödlistade djurlivet, inklusive fjällräven, igelkotten, storspoven och flodpärlmusslan. Projektet kommer att genomföras av Världsnaturfonden WWF och Nordens Ark.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.