Vadarfågeln är Västerbottens landskapsdjur. Foto: Arkiv

Storspoven starkt hotad – minskar successivt

Uppdaterad
Publicerad

SLU Artdatabanken släpper var femte år Rödlistan, en sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige. I år klassas Västerbottens landskapsdjur storspoven som ”starkt hotad”.

Storspovens population har minskat successivt under en länge tid. Vid senaste sammanställningen 2015 klassificerades storspoven som ”nära hotad” och i år hade den klättrat till ”starkt hotad”.

Adriaan de Jong är forskare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Umeå och en av få som studerat storspoven. Han säger sig vara varken förvånad eller oroad av fågelns listplacering.

– En lista är en lista. Det som oroar mig är att man inte vet varför populationen minskar, och därför vet man inte heller vad man kan göra åt det, säger han.

Inga enkla svar

Adriaan de Jong menar att det är omöjligt att ge några enkla svar på varför arten går tillbaka. Det beror enligt honom på många saker och det saknas tillräcklig forskning.

Något han dock tycker är hoppfullt är att det nu finns en internationell plan för storspoven genom African-Euroasian Waterbird Agreement (AEWA). Där ska man sammanställa olika länders kunskap och förhoppningsvis kan detta  leda till att man får en tydligare bild av orsakerna till minskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.