• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Klimatsajt kraschade efter SVT:s program

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Storuman Forever sänts kraschade Svenska Miljöinstitutet klimatsajt som nyttjas i TV-programmet. Hemsidan fick dubbelt så många besökare på kort tid.

– Det är jätteroligt, säger Jonatan Wranne på Svenska Miljöinstitutet.

Igår sändes det sista avsnittet av SVT:s program Storuman Forever. Under programmets gång har en klimatdeklaration använts som underlag för att se hur stora fossilutsläppen från deltagarna i programmet är.

Efter de två första avsnitten fick hemsidan där klimatdeklarationen finns, ett uppsving av besökare. Innan programmet sändes låg sajten runt 1500-2000 besökare per dag, men efter att programmet börjat sändas ökade antalet till det dubbla.

– Det var verkligen dagen efter de två första programmen som det pikade. Innan hade det legat stadigt mellan 1500 och 2000 användare per dag, och sedan gick det upp till runt 4000 dagarna därefter, säger Jonatan Wranne som är livscykelanalysspecialist vid Svenska Miljöinstitutet.

Sajten kraschade

När trycket på sajten ökade blev det för mycket för serven, vilket gjorde att den inte gick att använda.

– Innan hade vi sajten på vår egen server men när fler började gå in på den, blev den långsamt och därmed oanvändbar. Nu ligger den på en molntjänst som kan anpassa sig efter trycket, säger Jonatan Wranne.

På Svenska Miljöinstitutet är man glad över det ökade trycket.

– Det är jätteroligt. Vi har ju länge vetat att det här programmet ska gå, så vi var beredda på att det skulle bli en ökning, berättar Wranne.

Här kan du se Storuman Forever på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.