Färgglada bokstäver som bildar ordet ”SKELLEFTEÅ” pryds av blomsterdekorationer i en park. I bakgrunden syns grönskande träd och en klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Orättvis förmån” – i videon förklarar Andreas Löwenhöök (M) varför han tycker det är orimligt att Skellefteås kommunanställda som fyller jämnt på en arbetsdag ska få vara lediga. Foto: SVT

Strid om kommunanställdas födelsedagsfirande i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Vara ledig varje gång du fyller jämnt mellan 20 till 70 år – om det är en arbetsdag. Det ska införas för alla kommunanställda i Skellefteå. Men Moderaterna är kritiskt.

Den kommunanställda som fyller jämnt tiotal på en arbetsdag ska få vara ledig. Det har Skellefteå kommuns personalnämnd beslutat.

– Ett sätt att visa uppmuntran. Många har redan hört av sig och tycker att det är ett bra förslag, säger Evelina Fahlesson (S), ordförande i personalnämnden och kommunalråd.

Men förslaget har fått Moderaterna i Skellefteå att gå i taket.

– Vår uträkning visar att förslaget kostar cirka 2,2 miljoner kronor per år, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd.

Ledig på 50-årsdagen

Moderaterna vill istället att kommunanställda får en extra semesterdag året de fyller 50.

– Kostnaden stannar då vid cirka 425 000 kronor, och det är en betydande skillnad, säger Löwenhöök.

Förslaget är extremt långtgående jämfört med andra kommuner och måste stoppas, menar han.

– Jag förstår inte hur majoriteten kan försvara en så ineffektiv prioritering när vi behöver fler händer och arbetade timmar i välfärden.

Försvarar beslutet

Kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) anser att det är en bra förmån.

– Många sliter hårt på sina jobb åt kommunen, och ledigt varje gång man fyller jämnt är rimligt, säger hon.

Beslutet i personalnämnden innebär nu att alla kommunens 10 000 anställda får ledigt när de fyller jämnt. Frågan är därmed avgjord och ska inte gå vidare till fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.