För två år bestämde sig Skellefteå kommun att inte lämna ut lex Sarah-rapporter trots att domstol redan 2012 i ett mål mot just Skellefteå slagit fast att rapporterna är offentliga allmänna handlingar.
– Vi reagerade och upplevde det som domstolstrots. Att vi som nyhetsbyrå och myndigheter har olika uppfattningar om vilka uppgifter som ska vara offentliga är jättevanligt, men att en kommun motsätter sig en dom i domstol helt plötsligt utan att ha några nya argument till varför har inte hänt varken förr eller senare vad jag känner till, berättar Ulf Fahlén, redaktionschef för nyhetsbyrån Siren.
– För oss handlade det här aldrig om att vi inte ville lämna ut allmänna handlingar utan om att vi ville få det prövat mer exakt när i processen en handling uppfattas som allmän, säger Skellefteå kommuns förvaltningsjurist Jenny Forsell.
Vill presentera en mer komplett bild
När en lex Sarah-rapport skrivs startar en utredning som brukar vara klar på någon vecka. Skellefteå kommun ville få möjlighet att lämna ut rapport och utredning samtidigt.
– Genom utredningen får media och allmänhet en mer komplett och objektiv bild av vad som faktiskt hänt, vilka brister som framkommit och vilka åtgärder som vidtagits, så det handlar ju inte om att vi vill försöka mörka eller försköna verkligheten, säger Jenny Forsell.
Hon förklarar att kommunen har som ambition att försöka trygga medarbetarna som ska skriva lex Sarah-rapporterna, kanske ofta under stress. Men det är argument som inte håller enligt nyhetsbyrån Siren, som bevakar cirka 500 myndigheter och varje dag hanterar ungefär 3000 allmänna handlingar.
– Jag kan förstå att det finns enskilda medarbetare som tycker att det är obehagligt att saker som man anmält blir till en nyhet i media, men det är något som kommunen måste hantera på något annat sätt för det här är en grundlag som har ett syfte och jag tycker det är allvarligt att kommunens jurist inte tycks ha förstått offentlighetsprincipen, menar Ulf Fahlén.
”Finns för att alla ska kunna granska”
Enligt honom är det viktigt att förstå att offentlighetsprincipen handlar om att vem som helst ska kunna granska så mycket som möjligt av den offentliga verksamheten, och inte om att tillrättalägga handlingar till media.
– Det är klart att till exempel Lex Sarah-rapporter kan vara svårbegripliga för media och leda till missförstånd men det har liksom ingenting med saken att göra för det ska aldrig vara ett argument när vi pratar den här grundlagen.
Tanken från kommunen var egentligen att överklaga vidare för att få ett vägledande prejudikat som kunnat ändra tolkningen av när i tid en Lex-Sarah-rapport blir allmän handling. Efter starka reaktioner även från politiker och allmänhet lät man dock bli.
– I och med engagemanget som väcktes såg vi ingen vinst i att överklaga utan valde att fortsätta följa domen från år 2012, konstaterar Jenny Forsell.
Vid nyhetsbyrån Siren ser medarbetarna att det generellt sett blivit svårare att få ut allmänna handlingar idag jämfört med tidigare.
– Det ifrågasätts mer och vi får jobba lite hårdare, och den lagstiftning som tillkommer handlar nästan alltid om att ytterligare uppgifter ska omfattas av sekretess och det är illa för offentlighetsprincipen finns inte till för media. Den finns för att alla ska kunna granska hur våra gemensamma resurser används, säger Ulf Fahlén.