Thorengruppens ägare Raja Thoren var nöjd när han i november 2021 lät sig intervjuas av SVT inför invigningen av Thoren Arena i Umeå.
– Det är ganska mäktigt att se att vi från ett ritbord har fått ihop det. Vi har haft mycket emot oss, med pandemi och ökade kostnader för byggvaror, sa Raja Thoren.
Men samtidigt som han lät skolkoncernen finansiera hela bygget av Thoren Arena fanns det skolelever som inte fick den undervisning de hade rätt till. SVT:s granskning visar att många av skolorna har haft långa och ibland återkommande perioder sedan 2010 då de varit ärenden hos Skolinspektionen för att de brutit mot skollagen.
23 av koncernens skolor har brutit mot lagen när det gäller undervisningen som eleverna har rätt till.
Skolpeng användes till arenabygge
Samma höst som bygget av Thoren Arena gick in i slutfasen avslog Skolinspektionen nästan alla Thorengruppens ansökningar om att starta nya skolor, med hänvisning till allvarliga brister i en rad av koncernens existerande skolor.
På flera skolor har lokaler och utrustning saknas, exempelvis för kemilaborationer.
Samtidigt har Thorengruppen, som får det mesta av intäkterna från skolpeng, skickat koncernbidrag till dotterbolaget Thoren Arena AB. Det handlar om sammanlagt nästan 23 miljoner kronor under åren 2020-2022.
Friskolornas riksförbund kritiskt
I dag vill varken Raja Thoren eller någon annan i ledningen bli intervjuad av SVT om arenan eller koncernbidragen dit. Istället har skolkoncernen publicerat en kommentar på sin hemsida:
”Det stämmer att delar av finansieringen kommer från koncernbidrag. Fastigheten är en investering som finns kvar i bolaget samtidigt som uthyrningen löpande genererar intäkter. Det är bland annat dessa medel som nu används till den omstrukturering som görs för att säkerställa systematiken i ThorenGruppens kvalitetsarbete.”
Det är inte olagligt att låta intäkter från skolpeng gå till annat än skola, men regeringsunderlaget skriver i Tidöavtalet att det ska bli möjligt att kräva tillbaka skolpeng om den används till annat än skola. När SVT avslöjade att skolpeng i andra koncerner gått till att köpa bland annat en våffelstuga sa skolminister Lotta Edholm att hon tycker den typen av transaktioner är tveksamma.
Idag vill inte skolministern kommentera enskilda koncerners affärer. Men Friskolornas Riksförbunds vd, Ulla Hamilton är kritisk.
– Om det samtidigt blivit kritik från Skolinspektionen för att man inte upprätthållit kvaliteten, så finns det ju ingen som kan försvara ett sådant beteende, säger Ulla Hamilton.