”Om det skulle bli ett ännu allvarligare läge än vad vi har nu så kan vi ställa in provet”, meddelar Tuula Kuosmanen, avdelningschef UHR. Foto: Pressbild/TT

Munskydd rekommenderas på högskoleprovet: ”Blir det allvarligare läge kan vi ställa in”

Uppdaterad
Publicerad

Högskoleprovet planeras att hållas på lördag – detta trots hög smittspridning av covid-19. Man har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra smittspridning i lokalerna. Men Universitets- och högskolerådet meddelar också att provet kan ställas in om läget försämras.

– Om det skulle bli ett ännu allvarligare läge än vad vi har nu så kan vi ställa in provet om vi bedömer att vi inte kan genomföra det på ett smittsäkert sätt, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef Universitets- och högskolerådet.

På lördagen anordnas den första omgången av högskoleprovet trots att det är hög smittspridning av covid-19 i många delar av Sverige.  För att förhindra smittspridning har provet delats upp i två tillfällen, den 13 mars och den 8 maj.

I Västerbottens län, där det just nu är hög smittspridning av covid-19 kommer provet att skrivas på fyra orter. Man har vidtagit extra åtgärder för att förhindra smittspridning i lokalerna.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det kommer att vara ungefär ett 30-tal personer i varje lokal men vi har hyrt stora lokaler och glesat ut betydligt. Det kommer att vara två meter mellan de som skriver provet i alla riktningar. Vi rekommenderar också alla att bära munskydd, säger Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör.

Universitetet har haft en dialog med smittskyddet i regionen om åtgärderna.

– Vi kommer att rekommendera munskydd och har skickat ut brev till alla att det är viktigt att hålla avstånd i provlokalen. Samt att man ska hålla sig hemma om man känner sig sjuk eller om någon i hushållet känner sig sjuk.

Kan ställas in om läget förvärras

Universitetet genomför högskoleprovet i uppdrag av Universitets- och högskolerådet.

– Det är svårt för oss att inte genomföra det och vår målsättning är att genomföra det på ett smittsäkert sätt. Det är viktigt att alla studenter får lika möjligheter oavsett var man bor.

På Universitets- och högskolerådet, UHR, utgår man från att högskoleprovet ska gå att genomföra som planerat på lördag, men uppger att man följer utvecklingen av smittspridningen och har en dialog med Folkhälsomyndigheten.

– Om det skulle bli ett ännu allvarligare läge än vad vi har nu så kan vi ställa in provet om vi bedömer att vi inte kan genomföra det på ett smittsäkert sätt. Vi kan också ta ett beslut om att regionalt ställa in provet om smittspridningen är extra hög i någon region, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef UHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet