• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tufft att hitta vikarier till vård- och omsorg i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Färre söker vikarejobb inom vård – och omsorg i Skellefteå kommun jämfört med tidigare år. Det finns en oro inför sommaren hur man ska lösa bemanningen.

– Det blir inte lätt för oss när vi har många lediga jobb, och få som söker dem, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

Kommunens vård- och omsorg behöver upp mot 1 200 vikarier i sommar. Varav hälften helt nya. Men det har än så länge visat sig svårt att locka dem.

– Vi står inför stora utmaningar med färre sökande än tidigare år, säger Margareta Marmdahl, chef på bemanningscenter vid socialkontoret i Skellefteå.

Vårdkrisen i Västerbotten

Hård konkurrens om arbetskraften

Stora varsel inför pandemisommaren 2020 gjorde att det då helt plötsligt fanns gott om personer som ville jobba inom vården.

Nu har det vänt fullständigt. Med en arbetslöshet som tillhör en av de lägsta i hela landet.

– Vi är nu i ett läge där andra branscher konkurrerar om de sökande. Här är det lite av ett Klondike, säger Margareta Marmdahl.

Överväger bonus

Andra kommuner som Umeå försöker lösa sommaren med till exempel bonus till personal som jobbar extra. Skellefteå har än så länge inga bonusplaner men det kan bli aktuellt säger Socialnämdens ordförande Iosif Karambotis.

– Vi tittar på alla möjliga förslag som gör att vi kan klara bemanningen i sommar, säger han.

Kommunen har beslutat att erbjuda alla vikarierande vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende, som jobbat tillräckligt länge för att omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS), ska erbjudas tillsvidareanställning. Det finns också en kampanj i Skellefteå där den som tipsar en kompis att börja jobba inom vård- och omsorg kan få en belöning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet