Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tufft i 9 av 15 kommuner – går mot underskott

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner i Västerbotten har det tufft ekonomiskt. En rundringning som SVT Västerbotten har gjort visar att 9 av 15 kommuner gör prognosen att det blir ett underskott för år 2019.

Värst är läget i Vilhelmina, där man går mot ett resultat på minus 23,5 miljoner kronor. Kommunalrådet Annika Andersson säger att hon inte väntar sig att bli ”matad med pengar från staten” men att hon skulle vilja se fler generella statsbidrag.

– SKL:s ekonomirapport visar på en rik stat, men fattiga kommuner. Ska det vara så kan man fråga sig, säger Annika Andersson (C).

Vilhelminas krisande ekonomi

Den rapport hon hänvisar till är Sveriges kommuner- och landstings ekonomirapport som presenterades på onsdagen. Den visar att ett 90-tal kommuner i hela landet riskerar ekonomiskt underskott.

Från överskott till underskott

I Robertsfors skulle man också vilja se fler generella statsbidrag. Där ser man ut att gå minus fem miljoner kronor i år.

– Vi har haft åtta raka år med överskott tidigare. Men vi har till exempel tappat tre miljoner kronor i riktade statsbidrag till äldrevården och vi har fler barn i förskolan som gör att vi går minus, säger kommunalrådet Patrik Nilsson (S).

I Västerbotten är det sex kommuner som går mot ett plus i år. En av dem är Skellefteå.

– Vi går mot plus 20 miljoner kronor, men det är mindre än vad vi hade tänkt. Vi går från en högkonjunktur till en låg. Men det som gör mig bekymrad är att många kommuner runt om i landet har svaga resultat redan innan vi går in i en lågkonjunktur. Det är en stor utmaning att klara ekonomin i framtiden, säger Skellefteås ekonomichef Samuel Lundqvist.

Lista: Kommunernas ekonomi – så ser det ut i Västerbotten:

I Västerbotten ser 9 av 15 kommuner ut att gå mot ett underskott under 2019.

Minusresultat:

Vilhelmina – minus 23,5 miljoner kronor

Nordmaling – minus 21 miljoner

Åsele – minus 12 miljoner kronor

Robertsfors – minus 5 miljoner kronor

Bjurholm –  minus 1,8 miljoner kronor

Malå – minus 1,6 miljoner kronor

Sorsele – minus 1,2 miljoner kronor

Norsjö – minus 790 000 kronor

Vindeln – minus 618 000 kronor

Plusresultat:

Umeå  – plus 92 miljoner kronor

Lycksele – plus 23,2 miljoner kronor

Skellefteå – plus 20 miljoner kronor

Vännäs – plus 14,4 miljoner kronor

Dorotea – plus 5 miljoner kronor

Storuman – plus 500 000 kronor

Källa: Kommunernas respektive ekonomichefer eller kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet