Delad bild. Till vänster står en kvinna i klänning och glasögon. Till höger syns en stor avstängning vid E45 i Dorotea.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Östman är en av de företagare som märkt att försäljningen sjunker nu när E45 i Dorotea rustas upp. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Vägarbete leder bort turister från Dorotea – företagare uppgivna: ”tar sig inte hit”

Uppdaterad
Publicerad

E45 genom centrala Dorotea rustas upp för att bland annat öka säkerheten, men under sommaren ställer byggnationerna till problem för företagare eftersom turister leds om från tätorten och istället tvingas välja vägen vid järnvägsstationen.

Marie Östman driver en klädbutik tillsammans med sin man Göran Norström sedan 2015. Enligt henne har de påverkats väldigt mycket av att vägen genom huvudstråket i Dorotea är stängt.

– Det är turisterna som gör att jag kan ha butiken under sommaren så det påverkar oss mycket, säger hon. 

Bland annat ska det läggas ny asfalt eftersom vägen var spårig. I samband med att man gör om vägen byter man även ventiler i gatuanläggningen, för att inte behöva riva upp vägen igen om något år. Företagarna SVT pratat med är positiva till att vägen rustas upp, men menar att det är tufft nu när turisterna inte kör igenom huvudstråket – och därför inte hittar till butikerna på samma sätt.

Foto: Marilén Karlsson/SVT

Flera tuffa år

Inför vägbygget hade Trafikverket och SVEVIA ett möte tillsammans med företagare, blåljuspersonal och kommunen för att få till så bra omledningar som möjligt. Trafikverket förstår att arbetet ställer till det för näringsidkarna, men skriver i ett mejl att de gjort allt de kan för att underlätta och minska störningarna under byggtiden.

Enligt myndigheten har Dorotea kommun stärkt upp sin skyltning så att det blir tydligare var det finns parkeringar i anslutning till olika målpunkter. Trafikverket uppmanar även näringsidkare att sätta upp skyltar längs exempelvis Järnvägsgatan.

Marie Östman säger att hon tror hon kommer att klara sig, men att det är tufft efter år av pandemi, elkris och inflation.

Hör mer om hennes oro i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.