Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Naturligt steg att våga satsa på min idé” – hör Embla Yngve om hur livet som småföretagare i inlandet är i klippet ovan. Foto: Moa Lindberg/SVT

Vanligare med småföretag i Västerbottens inland jämfört med kusten – Embla, 27, lämnade Stockholm och startade eget i Klimpfjäll

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligare att driva småföretag i Västerbottens inland – jämfört med kustlandet. Embla Yngve, 27 år, lämnade Stockholm och flyttade till Klimpfjäll och startade eget.

– Jag har fått offra min fritid. Det är väldigt mycket att göra, säger hon.

Embla Yngve lämnade Stockolm för skidor och skoter i Klimpfjäll. Tids nog blev hon fast och bestämde sig för att satsa på livet i fjällvärden. Hon tog då över verksamheten i Toppstugan, ett mindre fik, och idag är hon en av många småföretagare i inlandet.

– Det var inte självklart från början, men mina föräldrar är egenföretagare och jag har jättebra stöd där. Det blev till slut ett naturligt steg att våga satsa på min idé, säger Embla Yngve.

Unga i Norrlands glesbygd

När hon tog över stugan hösten 2021 saknades framför allt ett kök att laga mat i. Idag står köket klart och nu planeras terassbygge utanför stugan – se mer i klippet.

Fler småföretag i inlandet

I snitt är det var femte person som driver ett småföretag i de åtta inlandskommunerna – vid kusten, i Umeå och Skellefteå, är det var lite över var tionde.

Kommunerna Vilhelmina, Sorsele och Åsele sticker ut och har flest småföretag i hela länet per kommuninvånare.

– En förklaring kan vara att Umeå och Skellefteå har hög andel offentliga jobb tillexempel. Men vi ser också att företagare kan ha en anställning i huvudsak men de har företaget vid sidan om, säger Jonas Nordin, regionchef företagarna i Västerbotten.

Hör Embla Ynge om livet som ung företagare i Västerbottens inland och vad hon har fått offra för att satsa på sin företagsidé i klippet ovan.

Småföretagen i Västerbotten (procent företag per invånare)

Statistiken avser antalet företag som har 0-10 anställda.

Dorotea: 20,4

Vilhelmina: 21,3

Åsele: 21,8

Lycksele: 13,7

Sorsele: 25,3

Storuman: 24

Malå: 15

Norsjö: 15,3

Vindeln: 20

Bjurholm: 21,4

Vännäs: 13,9

Nordmaling: 16,9

Robertsfors: 18,9

Umeå: 12,3

Skellefteå: 12,5

Källa SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet