– Jag har ingen aning om var mitt närmsta skyddsrum är. Men jag är inte så rädd av mig så det är lugnt, säger Umeåbon Lillemor Dahlgren.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och fastighetsägaren som har ansvar för skyddsrummet. I många fall används ytan i fredstid som exempelvis cykel- eller lägenhetsförråd. Men om larmet går ska skyddsrummet kunna vara brukbart inom 48 timmar.
”Aldrig varit tänkt för hela befolkningen”
Skyddsrummen finns i huvudsak i tätorter runt om i landet. I Västerbotten finns det plats för ungefär 168.000 personer men den totala befolkningen i länet är drygt 268.000 invånare.
– Det som varit avgörande är behovet av skyddsrum, hotbilden har hela tiden varit utgångspunkten, vilket gjort att antalet skyddsrum varierar över landet, men det har aldrig varit tänkt för hela befolkningen, säger Ove Brunnström, på enheten för räddningstjänst vid MSB
Försvarsberedningen menar att det krävs utökad kontroll och information kring hur man uppsöker skyddsrummen, idag kan man söka sig till sitt närmsta skyddsrum på MSB:s hemsidan. Här kan du se ditt närmsta skyddsrum.