• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Socialdemokraten Ulrik Dahlgren vill vänta in en ny statlig utredning innan han säger ja eller nej till de nya vindkraftsplanerna i Storuman. Foto: SVT.

Ulrik Dahlgren (S) om vindkraftsplanerna i Storuman: ”Är både för och emot”

Uppdaterad
Publicerad

Svevind vill bygga 167 nya vindkraftverk i Storumans kommun. Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Ulrik Dahlgren har ännu inte bestämt sig för vad han tycker om projektet.

– Jag är både för och emot vindkraft. Tidigare var jag väldigt för, men som folkvald lyssnar jag på opinonen och den verkar vara emot, säger Ulrik Dahlgren till SVT.

Socialdemokraten Ulrik Dahlgren blir troligtvis vald till Storumans nya kommunalråd nästa vecka. Samtidigt kommer över 700 namnunderskrifter om en folkomröstning om vindkraften att lämnas över till politikerna.

– En folkomröstning har jag inget emot. Men jag tycker att fullmäktige  ska fatta beslutet, för politikerna har oftast mer underlag än allmänheten, säger Ulrik Dahlgren (S).

Vill vänta in utredning

Han betonar att Socialdemokraterna ännu inte har pratat ihop sig om var partiet står i frågan. De tänker samarbeta med Centerpartiet och Kristdemokraterna efter valfullmäktige, men de tre partierna har inte egen majoritet.

Själv skulle han vilja vänta in den statliga snabbutredning som blir klar i mars 2023 som handlar om ersättningen till vindkraftskommuner innan han tar tydligt ställning om det nya vindkraftsprojektet.

– Kommuner måste tjäna mer på att godkänna vindkraftsparker, säger Ulrik Dahlgren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.