• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kollage med vindkraftverk som tornar upp över barrskog i norra Sverige. I det övre vänstra hörnet en röd fyrkant med en pratbubbla som har tre prickar. Till höger bild på Fredrik Bäcklund på Svevind, som i klippet intervjuas om vindkraftsbranschens framtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer när regeringen vill ha mer kärnkraft? Här svarar Fredrik Bäcklund på tre frågor om vindkraftens framtid. Foto: TT, Pressbild

Tre frågor: Så påverkas vindkraften av regeringens satsning på mer kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten är ett av de län som bygger och producerar mest vindkraft i Sverige. Nu vill regeringen lägga tyngdpunkten på kärnkraft de kommande åren. Företag i branschen tror dock att satsningarna på vindkraft kommer att fortsätta i samma fart.

Det är i norr som det mesta av vindkraften byggts ut. Västerbotten är ett av de län som bygger och producerar mest vindkraft i landet. I slutet av 2021 stod länets 476 vindkraftverk för nära 60 procent av Västerbottens elproduktion, enligt statistik som nyhetssajten Newsworthy sammanställt från Energimyndigheten.

Regeringen satsar på mer kärnkraft

Den nya regeringen vill satsa mer på kärnkraft. Men flera företag i vindkraftsbranschen som SVT Nyheter Västerbotten varit i kontakt med tror att satsningarna på vindkraft kommer att fortsätta i samma riktning.

– Jag tror Sverige kommer behöva en elmix och vindkraften är en del av den, säger Fredrik Bäcklund, som jobbar hos tidigare Umeåbaserade projekteringsföretaget Svevind som leder bygget av Europa största vindkraftpark i Markbygden i Piteå. 

Även Vattenfall som bygger en stor park i Blakliden/Fäbodberget i inlandet har uttalat sig efter regeringens besked om den kommande kärnkraftssatsningen:  

“Vattenfall bedömer att alla fossilfria kraftslag behövs, vilket en förändring av det energipolitiska målet till 100 procent fossilfritt också signalerar”, skriver företaget.

Vill ha tydliga besked från regeringen

Samtidigt efterlyser Vindkraftföretagens branschorganisation tydlighet från regeringen om hur elektrifieringen av Sverige ska klaras.

– En avgörande princip för att ta vara på industrins ökade elbehov är teknikneutralitet. Svensk Vindenergi ser dock inte att Tidöavtalet riktigt garanterar detta. Vi förutsätter istället att Tidöavtalet kan utvecklas till en framåtsyftande, teknikneutral elektrifieringsagenda med bred förankring som är hållbar över tid och som gör att vi kan klara klimatomställningen, säger Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi.

I videon hör du Fredrik Bäcklund svara på tre frågor om framtiden för vindkraften.

Vindkraftutbyggnaden i Västerbottens län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.