Stormen som drog in har skapat stor förödelse efter kusten i Västerbotten. 10 000 personer var utan ström som mest. Umeå Energi tog hjälp av andra elbolag i norra Sverige under den mest intensiva fasen.
– Vi har tagit hjälp av allt folk vi kommer åt, även skogshuggare. Vi lägger allt fokus på att folk ska få tillbaka strömmen, säger Jan Eriksson.
Mer snö och blåst framöver
Klimatförändringar leder till kraftigare stormar och snöfall.
– Det är en parameter som vi har med oss, mer än någonsin. Vi tänker på det i det långsiktiga arbetet, hur vi bygger upp ledningar. Vi kan se att det blir mer snö och blåst, säger Jan Eriksson.
Fokus för Umeå Energi är att alla kunder ska ha ström, men när det akuta arbetet är över övergår man till att återuppbygga elnätet igen. På vissa platser har man lagat provisoriskt.
– Det är ett stort jobb, vi ska byta stolpar och gå tillbaka och fixa.
Hur tänker ni kring att gräva ner elledningar framöver, för att minska skadorna vid storm och snöfall?
– Vi gräver ner ledningar eftersom och bygger inte så mycket luftledningar i dag. När vi gör luftledningar trädsäkrar vi med en ledningsgata.
Oklart vad ovädret kostar
– Vi vill att alla ska slippa avbrott så mycket som möjligt, men det är bra om man har en beredskap om det sker, vi kan inte garantera att det inte blir någon fler storm.
Kan det bli aktuellt att höja avgiften för elnätet?
– Det är för tidigt att säga. Det behövs el till allt och alla, men det är mest fabriker som kostar. Det är svårt att veta vad notan för den här stormen landar på i dagsläget, men det är klart att det kostar, säger elnätschefen.
Han menar att de är redo om det drar in en ny storm.
– Vi är redo för resten av vintern. Vi har alltid beredskap. Vi gör en jätteinsats nu, sen är det bara att putsa grejerna och se till att vi har material.