• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Umeå är en av fem kommuner i länet som har jämställdhet i de kommunala bolagsstyrelserna. Foto: SVT

Umeå kommun klarar jämställdhetsmålet

Publicerad

Umeå är en av fem kommuner i länet som har jämställdhet i de kommunala bolagsstyrelserna.

I Umeås åtta bolag som till 100% ägs av kommunen finns sammanlagt 67 ordinarie ledamöter och av dem är 27 kvinnor, vilket innebär att Umeå lever upp till könsfördelningen 60-40 som Sveriges kommuner och landsting anser är jämställt.

– Det är jättekul att vi kan ha 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna, men man måste ju ändå sikta längre, säger Emma Vigren (S) ordförande i Umeås jämställdhetsutskott.

Finns mycket jobb kvar att göra

Vigren beskriver hur alla de politiska partierna i Umeå jobbat och jobbar aktivt för att nominera både kvinnor och män till bolagsstyrelserna och att det är det som gjort att kommunen klarar att leva upp till målsättningen 60-40, som Emma Vigren själv tycker är ganska lågt satta mål.

Och hon ser nu framför sig att det finns mycket jobb kvar att göra innan det sitter lika många kvinnor som män i styrelserna för de kommunala bolagen.

– Det handlar ju om att vi ska komma till ett läge i samhället där kön inte längre spelar någon roll, men så länge vi ändå ser att det är så stor skillnad så har vi mycket kvar att göra för att det ska bli helt jämställt.

”Jämn könsfördelning är jätteviktigt”

Mikael Öhlund, vd för koncernbolaget Umeå kommunföretag, tycker även han att en jämn könsfördelning är något att sträva efter delvis för att de kommunala bolagen på så sätt speglar befolkningen i kommunen.

– En jämn könsfördelning är jätteviktig särskilt i kommunala bolagsstyrelser och jag tror också att verksamheten utvecklas på ett bättre sätt när det är en jämn könsfördelning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.