Kvinna och hus med byggställning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte lika många som efterfrågar studentrum” – se hur Umeå kommun jobbar för att lösa bostadsbristen bland studenter. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Umeå kommun om bristen på studentbostäder: ”Hoppas bygga när konjukturen vänder”

Publicerad

Trycket på akutrumsförmedlingen i Umeå är större i år än tidigare. Umeå studentkår är kritiska till att det inte byggts nya studentbostäder.

– Det stämmer att det inte tillkommit studentbostäder de senaste året, säger Janet Ågren (S), kommunalråd.

Antalet studenter vid Umeå universitet ökar. De senaste åren har man slagit antagningsrekord på löpande band.

Men det har, enligt Umeå studenkår, blivit allt svårare för nya studenter att hitta bostad.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

– Det har varit en i princip obefintlig nyproduktion av studentbostäder de senaste åren, säger ordföranden Elsa Göthlin.

”Fler möjligheter”

Kommunalrådet Janet Ågren (S) gläds åt att allt fler vill studera i Umeå. Hon menar att det behövs mer bostäder generellt i Umeå, men att de arbetar både kort- och långsiktigt med bostadssitutationen för studenterna.

– Bostaden har sett över kösystemet för studenter för att se om den förändringen kan öppna fler möjligheter, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningen när konjunkturen vänder är att testa marknaden och kunna bygga fler bostäder.

Ändrade mönster

Ågren menar även att boendepreferenserna och behoven har ändrats de senaste åren. Allt färre vill bo i studentkorridor och personer som studerar på distans vill kunna hyra korta perioder.

– Distansstudenternas situation är mer komplex då de inte har behov av permanentboende. Vi har med oss det i planeringen av portföljen och utbudet av bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet