• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den åtalade ansökte inte om spridningstillstånd innan filmerna las upp på internet. Foto: Pontus Lundahl/TT/ SVT

Umeåbo spred drönarfilmer på internet – åtalas vid Umeå tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-års åldern åtalas för att ha spridit drönarbilder på internet. Mannen misstänks ha spridit filmer vid ett 20-tal tillfällen utan att söka tillstånd.

Att flyga drönare har blivit allt mer populärt. Det är inte olagligt att filma med drönaren men för att sprida bilderna vidare på internet krävs ett spridningstillstånd från Lantmäteriet.

– Materialet får inte innehålla skyddobjekt såsom något militärt- eller civilt objekt som innehåller avbildningsförbud. Grunden är att alla avdelningar av luftfartyg kräver tillstånd, säger Anders Wike, chef för kart- och bildsekretess på Lantmäteriet.

Är det någon skillnad om någon tar en bild från sjunde våningen?

– Lagstiftningen gäller bara drönare, flygplan och helikopter. Men du får fortfarande inte ta ett foto på ett skyddobjekt från din balkong och sprida det vidare, då gäller fortfarande avbildningsförbudet, säger Anders Wike.

Första gången någon åtalas

Umeåbon är den första i Sverige som åtalas för att ha spridit drönarfilmer på internet, som Västerbottens kurriren var först att rapportera om. Mannen ansökte inte om spridningstillstånd innan publicering och riskerar nu böter eller fängelse upp till ett år. Han nekar till brotten som rubriceras som brott mot lagen om skydd för geografisk information.

– Detta är första provningen sedan lagen trädde i kraft 2016 och vi tycker alltid att det är viktigt att få den prövad. Vi följer den med stort intresse, säger Anders Wike.

Ännu finns inget datum för rättegången.

Vad säger lagen för skydd för geografisk information?

Enligt 9 § lag (2016:319) om skydd för geografisk information är det är förbjudet att sprida en sammanställning av geografisk information:

  1. Om förhållanden i ett visst vattenområde eller viss sträcka av ett vattenområde som avser Sveriges sjöterritorium, med undantag för sjöar, vattendrag och kanaler.
  2. Över andra delar av svenskt territorium om informationen inhämtats från luftfartyg genom fotografering eller liknande registrering.

Med geografisk information avses ”Lägesbestämd information om förhållanden på och under markytan samt på och under sjö- och havsbotten”. Sjöfartsverket ansvarar för tillståndsgivning enligt punkten 1, och Lantmäteriet ansvarar för tillståndsgivning enligt punkten 2.

Undantag från spridningstillstånd

Det finns också undantag från regeln om spridningsförbud, till exempel när folk filmar på offentliga tillställningar, på sin egna gård eller rakt ner mot marken, på exempelvis en åker. Undantaget gäller även vid fotografering av golfbanor, arbetsplatser och skog.

Källa: Lantmateriet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.