Umer Waheed på en trappa i Sara kulturhus, klädd i en grå hoodie och stickad mössa. Bakgrunden består av ljusa träytor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Umer Waheed har blivit av med jobbet på Northvolt i Skellefteå – så tänker han kring framtiden för honom och familjen: ”Det är en stor kris vi står inför.” Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Umer har förlorat jobbet på Northvolt – vill stanna med familjen i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom beskedet att 840 arbetare får gå från Northvolts batterifabrik. En av dem som nyligen har förlorat jobbet är Umer Waheed. På kvällen deltog han vid ett möte i Skellefteå kulturhus.

– Jag hoppas att kommunen kan ge oss lite hopp, säger han.

Han har bott i Skellefteå med sin familj sedan flera år tillbaka och vill gärna att de ska kunna stanna på orten.

– Vi har många frågor som vi vill ställa, säger Umer Waheed inför det informationsmöte som ABF och Socialdemokraterna bjudit in till.

Ekonomisk kris för Northvolt

På mötet fick allmänheten möjligheten att ställa frågor till de styrande politikerna.

Vill behålla arbetskraft i Skellefteå

Det finns en stor efterfrågan på de anställda som varslats från Northvolt. Därför anordnar Skellefteå kommun tillsammans med bland andra Region Västerbotten och länsstyrelsen fyra evenemang där potentiella arbetstagare kan träffa företag i behov av arbetskraft.

– Det är fantastiskt att se denna kraftsamling av näringslivet och olika aktörer i ett läge där nu många har drabbats av uppsägning och varsel, säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Intresset är stort. Över 900 personer och 73 aktörer från de fyra nordligaste länen är anmälda till träffarna, som startar nu på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet