• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

USB-laddare kan vara livsfarliga

Uppdaterad
Publicerad

Många USB-laddare till telefoner, surfplattor och datorer är direkt livsfarliga. Nu varnar också myndigheten Elsäkerhetsverket för dem.

OBS: Artikeln skrevs 2015

Under ett helt år har kampsportsklubben Soo Shim i Skellefteå renoverat sina lokaler – de var alldeles nyinvigda när olyckan var framme.

– Vi satte de här sändarna som vi har till tävlingsvästarna på laddning och gick hem. Larmet gick en halvtimme senare och då stod huset i lågor, berättar klubbens huvudansvarige Niklas Andersson och fortsätter:

– Det är klart att det blev panik, alla var helt förstörda över tanken på att allt vi kämpat så hårt för och jobbat så länge för plötsligt gått upp i rök.

Lokalerna återställs

Riktigt så illa blev det nu inte, och efter sanering, städning och ombyggnationer räknar klubben med att ha lokalerna i ordning om några veckor. 

– Tuffast är att försöka förstå att att en sådan grej som en mobilladdare kan ställa till med så mycket elände och personligen tycker jag det känns otäckt, säger Niklas Andersson.

Nyligen brann det också i ett flerfamiljshus i Skellefteå och polisen har angivit en bärbar dator i laddning som misstänkt brandorsak.

– Ju mer man börjar prata med folk; brandmän, poliser och de som är i försäkringsbranschen, desto mer förstår man att det här är något som blir allt vanligare, säger han och konstaterar att väl snart alla familjer har mängder med mobilladdare till telefoner, surfplattor och datorer där hemma.

Ger elchocker och startar bränder

Inspektören Martin Gustafsson vid myndigheten Elsäkerhetsverket har sett problemen under flera år.

– Ja, vi har ju helt enkelt upptäckt att många av de här USB-laddarna är direkt livsfarliga. De kan ge elchock och orsaka brand, konstaterar han.

Myndigheten Elsäkerhetsverket testar och kontrollerar årligen olika typer av USB-laddare.

– Säg att det rör sig om 20-30 USB-laddare och nästan samtliga får försäljningsförbud av något slag.

Varje år?

– Ja senaste åren har det varit så, ja.

Men det betyder att många av oss kan ha väldigt farliga produkter hemma?

– Ja det stämmer.

Experten tipsar

Fast han har några råd att ge för att minska riskerna.

– Vad du än ska ladda så se till att kolla bruksanvisningen. Där ska det stå vilken laddare du ska ha. Se till att skaffa en sådan, säger Martin Gustafsson som menar att det är ett bra sätt att öka säkerheten radikalt.

Den ska till exempel vara CE-märkt och det ska gå att se vilken tillverkare den har.

– Vi har sett att det finns ett klart samband mellan priset och hur farlig den är, devisen att man får vad man betalar för gäller alltså för USB-laddare, konstaterar Martin Gustafsson som också undersökt och upptäckt att de dåliga USB-laddarna stör ut telefonen.

Vill sprida information

Från Elsäkerhetsverkets sida har man också ett samarbete med Tullverket i syfte att försöka stoppa en del farliga produkter att ens komma in i Europa.

Generellt framhåller också brandbekämpande myndigheter att det gäller att alltid placera apparater med laddare på brandsäkra underlag; alltså aldrig i soffan eller i närheten av sådant som lätt brinner. MSB, myndigheten för skydd och beredskap, påpekar vikten av att investera i brandvarnare.

På kampsportsklubben i Skellefteå är man numera också noga med att dra ut strömkontakter.

– Medlemmarna pratar mycket elsäkerhet nu och jag vill nog uppmana alla; tro inte att det inte kan hända er, säger Niklas Andersson som vill bidra till att sprida information om riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.