Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren, SVT

Skellefteåbygdens lucia väljs efter sångröst: ”Är ingen skönhetstävling”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås lucia utses fortfarande genom omröstning i lokaltidningen Norran. Men för att modernisera tävlingen röstar inte läsarna längre på en bild – utan istället en röst. 

– Förut var det snyggast, längst och ljusast hår som vann. Vi ville absolut inte att det ska vara en skönhetstävling, säger Ulla-Britt Bergström på föreningen Lions som arrangerar tävlingen.

Det var redan 2016 som Lions och medarrangören Norran införde den nya regeln med att Skelleftebygdens luciakandidater presenteras genom anonymiserade ljudklipp där de sjunger, istället för med bilder.

– Det blev enormt uppmärksammat när vi gjorde det – men folk var inte upprörda utan tyckte det var häftigt gjort, berättar Ulla-Britt Bergström.

Mer seriöst att rösta på röst

Enligt Malin Christoffersson, tf ansvarig utgivare på Norran, gjordes förändringen för att tävlingen skulle kännas mer tidsenlig.

– Nu har vi bestämt att det här inte är någon skönhetstävling. Det känns mer seriöst att rösta på sångröst, säger Malin Christoffersson.

Ett år avgjordes luciatävlingen genom lottning på kandidaternas egen begäran.

Enligt Ulla-Britt Bergström är det upp till kandidaterna om det ska vara omröstning eller lottning, men att det finns fördelar med omröstning: Dels är det ett sätt för Lions att marknadsföra sig och samla in pengar till välgörenhet i samband med artikeln om omröstningen i Norran. Dels är det ett sätt för Norran att skapa delaktighet bland sina läsare.

– Både läsarna och kandidaterna brukar tycka det är kul att vara med och påverka, säger Malin Christoffersson.

Söker även killar

Lions har planer på att förnya den traditionella luciatävlingen i Skellefteå ytterligare, genom att även ta in killar som luciakandidater.

– Vi sökte killar i år, men de är svårlockade, konstaterar Ulla-Britt Bergström.

Tävlingen pågår till den 12 december klockan 12.

Hör Ulla-Britt Bergström berätta om luciatävlingen i klippet – och hur den förändrats under åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.