Småbarnspappa Aleksi Viitala till vänster, genrebild influensa till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar småbarnsföräldrar och smittskyddet om smittspridning på förskolor. Foto: Lukas Deininger/SVT, Anders Wiklund/TT

Vabruari i full gång – magsjuka och influensa sprids i Västerbotten: ”Annorlunda säsong”

Publicerad

Det går mycket magsjuka i Västerbotten och både influensa och RS-virus ökar just nu – och väntas fortsätta göra det.

– Vi har inte nått toppen än, säger smittskyddsläkaren Therese Thunberg.

Influensan ökar just nu både nationellt och i Västerbotten, men ligger på en medelhög nivå, vilket bland annat beror på att säsongen är ute senare än i fjol.

– Vi har en annorlunda säsong i år. Det ser ut som att toppen kan komma i slutet av februari eller i början av mars men vi får se hur läget blir, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Sett över hela landet är antalet patienter som intensivvårdas på grund av influensan på låg nivån men Folkhälsomyndigheten förväntar sig att antalet kommer att öka under de närmaste veckorna.

Vinterkräksjuka lägre än vanligt

Även nationella epidemin av vinterkräksjuka är igång igen, men antalet bekräftade fall under början av 2025 har varit lägre än tidigare år.

– Det är i omlopp och man ska tänka sig för. Var noga med att tvätta händerna, säger Therese Thunberg.

I Västerbotten rapporterades 9 fall av vinterkräk under vecka 7.

Förskolebarn ska stanna hemma i 48 timmar efter att ha kräkts eller haft diarré.

Ska man hålla friska barn hemma när det är mycket smittor i omlopp?

– Är barnen sjuka och inte orkar vara med på förskola ska de vara hemma. När de är friska ska de återgå, säger Therese Thunberg.

Riktlinjer när barnet ska stanna hemma från förskolan

  • Vid feber: Feberfrihet i minst 24 timmar (utan febernedsättande läkemedel) innan återgång till förskolan
  • Vid trötthet: Stanna hemma med barnet när det är så trött att det inte orkar med de vanliga aktiviteterna på förskolan, till exempel när barnet inte kunnat sova på grund av hosta.
  • Vid diarré och/eller kräkning: Stanna hemma tills barnet inte har kräkts eller har haft vattentunn diarré på minst 48 timmar och kan äta normalt.
  • Vid annan smittsam sjukdom till exempel svinkoppor/vattkoppor: Stanna hemma tills såren/kopporna torkat in.
  • Vid antibiotikabehandling: Stanna hemma tills allmäntillståndet är bra, barnet är feberfri samt att behandlingen pågått i minst två dygn. Antibiotika och annan tillfällig medicin ges av vårdnadshavarna.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.