Företagare och bygge i Dorotea

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turisterna hittar helt enkelt inte hit”, säger Ibrahim Barbiche, restaurangägare i Dorotea där vägbygget genom centrum drar ut på tiden. Foto: Tindra Näsström/SVT

Vägarbetet på E45 i Dorotea drar ut på tiden – företagare: ”Tappar kunder”

Publicerad

För snart två år sedan startade upprustningen av E45 genom Dorotea för att förbättra trafiksäkerheten. Arbetet har dragit ut på tiden och företagarna i centrum fortsätter att tappa kunder.

– Tanken var att det skulle gå lite fortare det här, säger Per Andersson, projektledare på Trafikverket.

Under hösten 2022 påbörjade Trafikverket upprustningen av Storgatan i Dorotea för en mer trafiksäker genomfart. Detta har inneburit att den mest centrala gatan i Dorotea varit stängd flera somrar i rad.

Flertalet företagare vittnar om att byggnationerna ställer till med problem när turister leds bort från tätorten och istället tvingas välja vägen vid järnvägsstationen.

Hittade starkströmskablar

Anledningen till förseningen är att det fanns mer starkströmskablar i vägen än vad som var dokumenterat, vilket gjort att man behövt ta in experter på starkström.

Många boende i Dorotea anser att information kring byggets försening varit för dålig.

– Det är svårt att informera till 100 procent i den här typen av projekt, men visst hade vi kunnat ge ut mer information, säger Per Andersson, projektledare på Trafikverket.

Ytterligare tid till vattenledningar

Trafikverket har samarbetat med Dorotea kommun vilket också lett till förseningar. Kommunen tog tillfället i akt att justera vattenventiler, anslutningar samt dagvattenledningar.

– Det är sånt man märker när man börjar gräva och då passar man på att byta de grejerna med, förklarar Per Andersson.

Byggets sista del genom samhället är nu påbörjad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.