Arkivbild på en brasa. Foto: TT

Värmande brasa i spisen blev livsfara

Uppdaterad
Publicerad

Familjens brasmys på fredagskvällen hade kunna slutat riktigt illa. Glöden i den öppna spisen smög sig in i den bakomliggande väggen och lurade fram på morgontimmarna. Strax innan 05 på lördagsmorgonen larmades SOS.

Det startade som en värmande fredagsbrasa i den öppna spisen, men hushållets öppna spis i bostaden i Fällfors, norr om Skellefteå, var troligen sliten av tidens tand och glöden spred sig in i den intilliggande väggen.

Vid 05-tiden på lördagsmorgonen upptäckte någon i huset att det kom rök och slog larm. Räddningstjänst från Skellefteå och Fällfors kom till räddning.

– Det hade blivit en glödbrand i väggen mot köket. Vi fick såga upp golvet och ta upp väggen för att kunna släcka, säger Lars Lundberg, insatsledare på räddningstjänsten i Skellefteå.

Det känns ju olustigt. Ska man inte kunna lita på sin öppna spis?

– Det är sånt som kan hända. Den har förmodligen slitits med tiden. Det är eldningsförbud i den där nu, säger Lundberg.

Ingen person skadades lyckligtvis i samband med händelsen.

– De var hemma men tog sig ut och larmade. Det blev lite rök så det var det de hade upptäckt, säger Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.