• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

SMHI har utfärdat en orange varning för mycket höga vattennivåer. På vissa områden kan det vara befogat med en röd varning – vilket betyder extremt höga vattennivåer. Foto: OpenStreetMap

Varning för extremt mycket vatten – det händer vart femtionde år

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en röd varning för extremt höga vattenflöden i Västernorrland och södra Västerbottens läns kustområde. Redan nu har väg 92 i Penglund, Vännäs kommun, stängts av på grund av vattenmängderna.

Det omfattande regnet under flera dagar leder till mycket höga vattenflöden. Enligt SMHI finns det risk för översvämmad mark längs bäckar och åar samt i utsatta eller låglänta områden.

Byggnader, vägar och viadukter kan drabbas hårt. Redan nu har väg 92 i Penglund, Vännäs kommun, stängts av på grund av vattenmängderna.

Mycket ovanliga vattennivåer

SMHI har utfärdat en orange varning men flaggar för att vattenflödena i vissa områden kan bli så häftiga att det är befogat med en röd varning.

Vad innebär röd varning?

– Vi mäter varningsnivåerna utifrån hur ovanliga vattenmängderna är. Röd varning betyder extremt höga vattennivåer med ett flöde av vatten som i genomsnitt sker vart femtionde år, säger Fredrik Schück, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Mindre bäckar och åar är särskilt utsatta. Mängden nederbörd samt variation i landskapets utformning kan förklara varför vissa platser drabbas extra hårt.

Låg terräng extra utsatt

– I låg terräng och på jordar som är mindre genomsläppliga kan man räkna med ett högre flöde och mer vatten på marken, säger Fredrik Schück.

Han uppmanar människor att ha höjd beredskap. Fastighetsägare som sedan tidigare vet att deras hus är särskilt utsatta rekommenderas till exempel att tömma källaren på värdefulla föremål.

SMHI:s varning väntas ligga kvar under torsdag och fredag innan vattnet sjunker undan på lördag. På söndag bedöms faran vara över.

– Men vi håller ögonen på om det trots allt kommer mera regn och om varningen behöver förlängas, säger Fredrik Schück.

Två personer går genom kraftigt regn på en våt väg. Den första personen håller en kartong över huvudet som skydd mot regnet, medan den andra personen har en mörk klädsel som också skyddar mot vädret. I bakgrunden syns flera bilar som kör genom regnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SMHI har gått ut med både gul och orange varning på grund av regnovädret som drar in. Martin Neldén på Länsstyrelsen ger tips vad man ska tänka på inför regnovädret. Arkivbild. Foto: TT Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.