Hembygdsföreningens ordförande framför den nya bagarstugan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle innebära mellan 150 och 200 tusen”, säger Ulf Enquist, ordförande för hembygdsgården, om att tillgodose kommunens behov – se vad som behöver ändras i klippet. Foto: Aron Hedlund/SVT

Handikappanpassade bagarstuga i Byske – kommunen: Passar inte in i miljön

Publicerad

Efter en investering på omkring en miljon för att flytta och handikappanpassa en bagarstuga kan Byske hembygdsgård vara tvungen att riva delar av bygget, eftersom marken är k-märkt. Ulf Enquist, ordförande för hembygdsgården där bagarstugan nu står, är kritisk.

– Jag blir mörkrädd, säger han.

Bagarstugans renovering och flytt till Byske från Ostvik har delvis skett med hjälp av EU-medel. Efter ett anonymt tips gjordes ett tillsynsbesök där bagarstugan ansågs utgöra en förvanskning av kulturreservatet. Nu måste bland annat metallrampen rivas innan stugan med tillhörande toalett skulle kunna tas i bruk.

– Vi har lagt ohyggligt mycket tid på det här bygget, berättar Enquist.

Folk och kultur

Utöver rivningen av rampen ska altanen, fönster, dörrar och tak bytas ut för att passa in i kyrkområdet. Dyra åtgärder för hembygdsgården.

– Vi får ungefär sju-nio tusen i bidrag per år för att vi står på k-märkt område, men det är allt. säger Enquist.

”Blir genast lite knepigt”

Ulf Enquist menar att fokuset från kommunen har hamnat fel och frågar sig om problemet inte borde vara enklare.

– Tillför det här något till området eller förstör det?

Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå betonar att denna typ av avvägningar mellan två viktiga saker är svåra.

– När man har gjort lagarna har man säkert tänkt att det är tydligt och enkelt, men då kommer det sådana här blandärenden och då blir det genast lite knepigt. Men vi försöker så långt det är möjligt att kompromissa ihop dem här sakerna.

”Blir ofta utestängd som rörelsehindrad”

Just därför menar Nordvik att de har ett särskilt ansvar att vara tydliga.

– Vi jobbar med det här professionellt, och då kan vi ju inte utgå från att allt annat hederligt folk vet exakt hur allt går till, där ligger det på oss att nå ut.

Viggo Pedersen, ordförande i DHL, (Delaktighet, Handlingskraftighet och Rörelsefrihet) i Skellefteå tycker att det är skamligt att Skellefteå som 2022 blev utsett till Europas tillgängligaste stad, inte tar mer hänsyn.

– Alla ska ha möjlighet att vara med i samhället, men man blir så ofta utestängd som rörelsehindrad.

Kulturreservat

Om ett område ska skyddas och förvaltas som kulturreservat beslutas av länsstyrelse eller kommun. I dessa beslut skall det finnas ett bestämt syfte med skyddet och de olika föreskrifter som gäller i det aktuella reservatet. Till varje beslut följer en skötselplan som beskriver målen för bevarandearbetet samt vilka åtgärder som måste genomföras för att målen skall nås. En skötselplan kan även innehålla mål för reservatets utveckling, verksamheter och publikevenemang.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och kultur

Mer i ämnet