• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Viltolyckorna ökar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Tre viltolyckor har skett under natten till fredag i Västerbotten och enligt statistik från polisen ökar antalet viltolyckor i de fyra nordligaste länen.

Under natten har tre renolyckor inträffat på de västerbottniska vägarna. I alla tre fall klarade sig förarna utan skador. Alla tre renarna dog dock i olyckorna.

Just viltolyckor blir vanligare i länet, uppger polisen. Under förra året var det rådjursolyckorna som ökade mest, men Mest ökade rådjursolyckorna, men även älg- och renolyckorna var betydligt fler i fjol, jämfört med året innan. Enligt polisen är en förklaring att snön kom tidigt i fjol, vilket bidrar till att djuren söker sig ut till vägarna. Det finns också, generellt, gott om rådjur.

Om olyckan är framme:

  • Enligt jaktförordningen är den som kört på ett visst djur skyldig att göra en polisanmälan och märka ut platsen där olyckan sett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte är synbart skadat.
  • Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.
  • Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Om du inte har någon markeringsrems akan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.