Postleveranser av narkotika som beställts via nätet har ökat lavinartat på senare år. Foto: Polisen

19 unga i länet döda i överdoser på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikadödligheten i Sverige har ökat kraftigt de senaste 25 åren. Och Västernorrland är inget undantag.

Mellan åren 1 januari 2015 och 31 december 2019 dog 19 unga länsbor mellan 15 och 29 år av överdoser av narkotika eller läkemedel. Och det är Örnsköldsvik och Sollefteå som sticker ut.

Antalet dödsfall genom överdoser av narkotika eller läkemedel har ökat kraftigt i landet sedan i början av 1990-talet. Enligt forskare beror den långsiktiga ökningen av dödsfall genom överdoser främst på att användningen av opioider ökar.

Mellan åren 2014 och 2017 kulminerade den nedslående utvecklingen, enligt forskare och experter på grund av fentanylets utbredning.

Droger bland unga

Tiodubbling

År 2015 dog 189 svenskar i åldrarna 15-29 år i överdoser – en tiodubbling på 20 år. Siffran för fjolåret var 126.

Även i Västernorrland är utvecklingen dyster. Mellan åren 2015 och 2019, alltså en femårsperiod, dog 19 länsbor under 30 år på grund av läkemedel eller narkotika.

Det här framgår av Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Lika många döda i Övik som i Sundsvall

Bland kommunerna i länet sticker de två nordligaste ut lite från de övriga.

Örnsköldsvik har sex dödsfall genom överdoser under den aktuella femårsperioden, lika många som länets största kommun Sundsvall.

Och Sollefteå med sina knappt 19 000 invånare har fyra dödsfall under samma tidsperiod, en jämförelsevis hög siffra i förhållande till folkmängden.

Inga siffror för de övriga

De övriga fyra kommunerna i länet har färre än tre dödsfall vardera genom narkotikaförgiftning under femårsperioden.

Hur många var och en av dessa fyra kommuner har framgår inte av det statistikunderlag som SVT kunnat ta del av. Socialstyrelsen har valt att inte lämna ut de uppgifterna med hänvisning till att det kunde vara för utpekande i små kommuner med få invånare och bara enstaka dödsfall.

Vad är opioider?

Med opioider menas dels opiater, till exempel morfin, oxikodon och kodein, dels halvsyntetiska och helsyntetiska morfinliknande substanser, till exempel buprenorfin, ketobemidon, petidin och tramadol. Opioider fyller en viktig roll inom sjukvården som smärtstillande medel under och efter kirurgiska ingrepp, vid svår akut smärta och cancersmärta. Opioider är även lugnande och sederande samt ger eufori vid högre doser. Alla opioider är beroendeframkallande vilket begränsar användbarheten främst vid långvarig smärta. I USA är opioidberoende hos en allt större del av befolkningen ett av de största folkhälsoproblemen.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet