Ceremonell klädda personer deltar i en religiös procession med olika kläder, inklusive en med en stav i guld. I bakgrunden syns en publik, som är klädd i formella kläder. Atmosfären är traditionell och högtidlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teresia Derlén vigs till ny biskop i Härnösands stift. Men kan hon det språk som de unga i stiftet använder? SVT testade henne – se och hör hur det gick i klippet. Foto: SVT

3 frågor om: Nya biskopens koll på nya ord och uttryck

Uppdaterad
Publicerad

I helgen vigdes Teresia Derlén till ny biskop i Härnösands stift.

En av Svenska kyrkans utmaningar framöver är att locka och tilltala de unga. Men vet den nya biskopen hur hon ska kommunicera med den unga generationen?

Johan Dalman, biskop i Strängnäs, fick stor uppmärksamhet i förra veckan när han berättade om hur han försöker föra in moderna uttryck, i många fall låneord och -uttryck från engelskan, i sitt sätt att kommunicera ut det kristna budskapet.

SVT testade Teresia Derlén om hur det är med hennes referenser på området, Hon tillfrågades om hon visste betydelsen av tre ord som vi plockat ur ”nysvenskan”.

I videon ser och hör du hur hon klarade sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.