Familjen flyttade till Resele från Schweiz för drygt ett år sedan och fyraåriga Anna Allemann älskade livet på den ångermanländska landsbygden. Men i december 2016 blev hon sjuk med svåra magsmärtor och inlagd på Örnsköldsviks sjukhus med misstänkt diabetes typ 1.
På sjukhuset glömdes ett viktigt blodprov bort.
– Det var viktigt för det kunde visa om hon hade diabetes eller inte, säger Annas mamma Polina Allemann.
Ont i magen och uppsvullen
Anna diagnostiserades med diabetes typ 1 men Polina hade en dålig känsla och tyckte att det var något som inte stämde.
– Vi visste inte då att hon hade det som kallas Wilms tumör, det såg man först efter obduktionen, men hon hade väldigt ont i magen och den var uppsvullen. Hon var bara fyra år och kunde inte själv säga hur det kändes, berättar Polina som faller i gråt när hon beskriver händelseförloppet.
Problemen fortsatte, och i slutet av juni uppsökte familjen akutmottagningarna både i Sollefteå och Örnsköldsvik men blev hemskickade med lavemang och besked om att Anna hade gaser i magen och var förstoppad.
Svåra magsmärtor
Natten mot den andra juli blev magsmärtorna så svåra att man återigen tvingades åka till akuten i Sollefteå. Enligt Polina meddelade sjukhuspersonalen att någon röntgenundersökning inte kunde göras på grund av personalbrist och att det dessutom saknades tillgång till laboratorium för att ta en mera detaljerad blodbild.
Anna hänvisades till Örnsköldsvik. Men inte heller där gjordes någon omfattande undersökning.
Med dåliga blodvärden och trots att föräldrarna bad om röntgen och ultraljud skickades Anna återigen hem. Nu var beskedet nervös mage och att tillståndet inte var akut.
– Det står i obduktionsprotokollet att om man hade gjort en röntgen eller undersökt med ultraljud så hade man sett hennes tumör, konstaterar Polina.
Dog i hemmet
Den 24 juli dog Anna Allemann av plötsligt hjärtstillestånd i hemmet i Resele.
Obduktionen visade på en 360 gram stor tumör i anslutning till höger njure. Cancern hade spritt sig till lungorna och orsakat en blodpropp i hjärtat, vilket var den direkta dödsorsaken.
Anna var med största sannolikhet mycket svårt sjuk redan när familjen sökte vård i december 2016. Det är inte säkert att hennes liv hade gått att rädda, men Polina konstaterar att Anna aldrig fick chansen att kämpa.
– Man kunde ha kämpat för hennes liv men hon hade ingen chans, säger Polina och menar att man går till sjukvården för att få hjälp.
Sex olika läkare
Totalt har sex olika läkare undersökt Anna, men det var först vid obduktionen som hennes tillstånd blev klarlagt.
Polina vet att hennes dotter inte kommer tillbaka men nu vill hon göra allt för att inte andra barn ska drabbas på samma sätt.
– Det är jätteviktigt för oss. Det är en fruktansvärd situation, man förstår inte hur man ska kunna leva utan sitt barn, säger hon.
Chefsläkaren: Utredning pågår
Landstingets chefsläkare Per Skude säger till SVT Västernorrland att det kan röra sig om en försenad diagnostik i ett allvarligt sjukdomstillstånd och att en utredning av ärendet pågår.
– Vi tittar på vad som gjorde att det gick fel, säger Per Skude.