40-procentig ökning av barnärenden till patientnämnden i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Ditt barn mår dåligt och du som förälder vet varken ut eller in. Du vänder dig till vården men får svaret att andra går före. Den upplevelsen beskriver flera föräldrar som kontaktar patientnämnden i Västernorrland för att klaga på vården. Och antalet ärenden ökar.

– Det är en framtid för barnen som påverkas och det skapar en oro hos hela familjen, berättar Marléne Jonsson, förvaltningschef på patientnämnden i Västernorrland.

I ärendena som gäller yngre barn märks föräldrarnas kamp extra tydligt.

– Frustration, oro och maktlöshet. Det är så föräldrar beskriver det och en del efterfrågar stöd och verktyg för egen del, säger Marléne Jonsson på patientnämnden.

Ökning av ärenden generellt

Antal klagomål och synpunkter på vården totalt i Västernorrland ökade i fjol jämfört med året innan. Från 1 105 ärenden 2020 till 1 205 under 2021. Mest ökar antalet vårdärenden som rör barn mellan 0 och 17 år.

Totalt kom 118 barnärenden i fjol. 52 av dem rör psykisk ohälsa hos barn.  

– Ärendena kring BUP började stiga i slutet av 2020, säger Marléne Jonsson.

Orimliga konsekvenser

Familjerna som kontaktar patientnämnden berättar hur de upplever att de inte tas på allvar eller blir lyssnade på och att väntan blir lång. Så här formulerar patientnämnden det i sin rapport om barns psykiska ohälsa:

”Föräldrar fruktar för sitt barns liv och ger uttryck för en stor oro över hur barnets framtida tillvaro kommer utformas.”

– När vi är behjälpliga och tar in svar från vården är svaret att man prioriterar de svårast sjuka och att det inte finns resurser att möta behovet.

Är det rimligt?

– Nej, personligen tycker jag inte att det är rimligt, svarar Marléne Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.