• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hennes son har väntat tre år på behandling hos BUP i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Magdalenas 13-årige son har inte gått regelbundet i skolan på drygt tre år. Lika länge har de fått vänta på hjälp hos barn, och ungdomspsykiatrin, BUP, i Sundsvall.

– Andra har större behov säger de. 

Vi träffar Magdalena och hennes son på Norra Berget i Sundsvall. De berättar om sin situation och beskriver hur svårt det varit att få hjälp.

Magdalena säger att hoppet nu är att få hjälp i en grannregion. Foto: Anna Beijron/SVT

– Nu har jag sökt mig till en annan region för att få hjälp. Det är jättestor skillnad var man bor i landet, säger hon.

Mer besvär och frånvaro i skolan

I mars 2019 började hon märka att de behövde hjälp. Sonen var mer och mer borta från skolan.

– Det var allt från magont, huvudvärk, panikångestattacker, hjärtklappning och smärta i benen.

Väntan på både utredning och medicinering

De sökte hjälp via vårdcentralen som skickade remiss till barn- och ungdomspsykiatrin. Först efter ett och ett halvt års väntan gjordes en utredning av ett privat bolag som regionen upphandlat.

Sonen fick diagnosen adhd. Men nu, drygt tre år efter att de sökte hjälp första gången, har sonen fortfarande inte fått påbörja någon medicinering.

– Det är barnen som blir lidande. Det påverkar så mycket, både kortsiktigt och långsiktigt, säger Magdalena.

Se Elina Backlund Arab (S), ansvarig politiker, svara om familjens situation:

ADHD

ADHD är en förkortning för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, som betyder att man har svårt att hålla tillbaka impulser, fokusera på rätt sak och lätt blir rastlös.

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person.

Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar.

Svårigheterna brukar uppstå i vissa situationer eller miljöer. Du kan till exempel ha svårt att fokusera och behålla din uppmärksamhet på det du ska göra om det är stökigt eller rörigt omkring dig, eller om uppgiften inte känns motiverande för dig.

Att ha adhd innebär inte att du är sjuk, utan att du fungerar på ett annorlunda sätt än vad som oftast förväntas i samhället. Du kan till exempel ha svårt att sitta still länge, lyssna på långa föredrag eller komma igång med en uppgift.

Att känna att du ibland inte fungerar eller presterar som andra kan påverka din självkänsla negativt, och påverka ditt känsloliv och din psykiska hälsa.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet