En fasad på Socialstyrelsens huvudkontor med myndighetens logga i guld. Till höger utredare Peter Salmi som tittat närmare på psykisk ohälsa hos unga och barn,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Socialstyrelsens utredare Peter Salmi på tre frågor om den ökade psykiska ohälsan hos barn. Foto: Pontus Lundahl/TT, pressbild Socialstyrelsen

Ny rapport från Socialstyrelsen: Ökad psykisk ohälsa hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Bland unga vuxna minskar den psykiska ohälsan, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Men för barn i åldern 10–17 år syns däremot en ökning.

– Vi ser att många blir långvarigt sjuka, säger Peter Salmi utredare på Socialstyrelsen.

Rapporten visar att antalet nya fall av psykisk ohälsa bland unga vuxna minskade något 2023.

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott. Vi kommer att fortsätta att bevaka utvecklingen, säger Peter Salmi som är utredare på Socialstyrelsen.

Köerna till BUP

Fortsatt utbrett bland yngre

Samtidigt märks en ökning av nya fall bland barn 10–17 år. Drygt en av tio i åldersgruppen rapporteras ha psykisk ohälsa. Något högre andel pojkar än flickor.

Varför ökar det bland barn men inte hos unga vuxna?

– Det är ingen analys vi gjort inom ramen för den här studien, så jag vågar inte spekulera i det just nu, säger Peter Salmi.

En femtedel av unga kvinnor

21 procent av unga kvinnor (18–24 år) har någon form av psykisk ohälsa. Motsvarigheten bland unga män är 12 procent. Men mörkertal kan finnas.

– Jag tror att det är fler. Det här är de som söker vård på något sätt, säger Angelica Jyttner, psykolog på Sundsvalls sjukhus.

I videon svarar Socialstyrelsens utredare Peter Salmi på tre frågor om den ökade psykiska ohälsan hos barn. Vilka konsekvenser kan det bli? Vilka grupper märks det i? Vilka miljöer uppstår ohälsan i?

PSYKISK OHÄLSA HOS UNGA

Socialstyrelsen har i återkommande rapporter konstaterat att psykisk ohälsa har ökat bland barn och unga vuxna.

Den senaste rapporten, ”Förekomst av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna” , kom i maj i år.

Slutsatsen bygger på data om psykiatriska diagnoser som ställs inom hälso- och sjukvården och som inrapporteras till Socialstyrelsens nationella register.

Det rör sig främst om depressioner och ångestsyndrom. Samsjuklighet är vanlig, i synnerhet med neuropsykiatriska tillstånd.

Vad är orsaken till ökad psykisk ohälsa?

Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat.

Orsaken till ökningen är oklar och sannolikt kan flera faktorer bidra.

Socialstyrelsen ser att ökningen gäller en bred grupp av unga vilket kan tala för att orsaksfaktorer finns i miljöer där de flesta unga vistas.

Myndigheten kan även konstatera att många som insjuknar kommer att vara sjuka under lång tid. Ett sådant utdraget förlopp kan innebära långsiktiga konsekvenser.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet