• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mats Bäck, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Västernorrland, välkomnar tillskottet.

Hoppas på minskade utsläpp från transporter i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen presenterades vårbudgeten för 2017. Där avslöjade regeringen satsningar på 3,1 miljarder kronor, däribland får Klimatklivet ett tillskott på en halv miljard kronor.

– Det är ett rimligt och stort stöd, säger Mats Bäck på Länsstyrelsen Västernorrland.

Idag blev hela regeringens vårbudget för 2017 offentlig. De områden som regeringen satsar extra på är polisen, skolan och klimatet.

Regeringen avsätter bland annat en halv miljard kronor till ”Klimatklivet”, ett statligt projekt som beviljar stöd till olika lokala och regionala klimatprojekt.

Vårbudgeten 2017

– Det här ger bättre förutsättningar att få till fler projekt i länet för att minska klimatpåverkan, säger Mats Bäck, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Västernorrland.

”Gemensam puck för hela landet”

Mats Bäck berättar att tillskottet på en halv miljard kronor är gemensamma pengar för alla lokala klimatinvesteringar.

– Det finns ingen fördelning av pengarna. Alla ansökningar tävlar mot övriga klimatprojekt i landet. Det gäller att ha bra, kostnadseffektiva projekt med så stor utsläppsminskning som möjligt, säger Mats Bäck och fortsätter:

– Det här är en gemensam puck för hela landet.

I vanliga fall får Klimatklivet statligt stöd på 700 miljoner kronor, i år de får ett extra tillskott på 500 miljoner. Vilket innebär att Klimatklivet får sammantaget 1,2 miljard kronor för att minska klimatpåverkan i landet.

Klimatinvesteringar i länet

På knappt två år har länets ansvariga för Klimatklivet gett stöd åt utbyggandet av ladd-stolpar för el-bilar. Dessutom har man satsat på konvertering från olja till biobränslen vid uppvärmning och nyligen fick landstinget stöd för att minska utsläppen av lustgas från Örnsköldsviks sjukhus.

– Örnsköldsviks sjukhus har nu fått stöd till en destruktionsanläggning för lustgas. Anläggningen bryter ned lustgasen så den inte kommer ut i atmosfären, säger Mats Bäck.

Satsar på transportsektorn

Klimatklivet välkomnar satsningen. Mats Bäck skulle vilja se fler stora projekt inom området för förnybara drivmedel i framtiden. Han menar att utsläppen från transportsektorn är den stora utmaningen, både i Västernorrland och övriga landet.

– Transportsektorn står för mer än en tredjedel av klimatpåverkan. Det är en stor omställning som krävs. Vi har redan byggt ett antal tankstationer för förnybara drivmedel, till exempel biodiesel, men även biogas och ED95, ett etanolbränsle för tunga fordon, säger Mats Bäck  och fortsätter:

– Jag skulle vilja se en större satsning av produktion av biogas och biodiesel i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet