Sverige är det land inom hela EU som har den högsta sysselsättningsgraden: 81,2 procent av landets vuxna medborgare i arbetsför ålder har i dag någon form av jobb att gå till.
Men det ser inte lika bra ut när det kommer till arbetslösheten. Sverige kommer på 12:e plats när EU-länderna rankas efter arbetslöshet. 7 procent av arbetsföra svenskar saknar jobb att gå till.
LÄS MER: 400.000 arbetslösa – trots regeringens glada utrop
22 procent utrikesfödda arbetslösa
Regeringen har som mål att till 2020 få ner svensk arbetslöshet till den lägsta i EU. Men svensk arbetsmarknad kan vara svår att komma in på, i synnerhet för utrikes födda, vilket märks i statistiken. Bland utrikesfödda är arbetslösheten drygt 22 procent, enligt arbetsförmedlingens statistik från mars i år. Motsvarande siffra för inrikes födda är drygt 5,6.
– Här är det viktigt att människor som flyttar till Sverige får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Precis som för människor födda i Sverige behövs det olika åtgärder beroende på vem man är, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Aktuellt.
Vad har ni er budget för att möta detta?
– Det vi gör i budgeten nu är att satsa på fler anställda inom polisen, utsatta skolor, inom förlossningsvården. Det handlar om att anställa fler inom socialtjänsten, men också inom ungdomspsykiatrin. Det är klart att en del av dem som får de jobben också kommer att vara födda i andra länder.
LÄS MER: Så påverkar budgeten dig
”Icke svensktalande får inte jobben”
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson välkomnar satsningar på polisen, men menar att åtgärderna inte träffar målet.
– Det har ingenting att göra med den stora utmaningen med dem födda utanför Europa, de är enormt mycket mer arbetslösa. De jobben kommer inte gå till människor som inte talar svenska, som inte har utbildning, som inte har erfarenhet av svenska arbetsplatser, säger han och fortsätter:
– Vi pratar om ett behov nu som handlar om 150.000 personer som har kommit till Sverige nyligen, som inte har gymnasieutbildning och som inte talar svenska. Vi pratar om en annan dimension än den regeringen pratar om.
LÄS MER: Oppositionen kritiserar budgeten
M vill se enklare jobb
Som åtgärd för problemet vill Ulf Kristersson istället se enklare jobb till människor som har enklare utbildning.
– Då måste man sänka kostnader för anställning, skatten på lägre löner måste bli lägre, kraven på bidragen måste bli tuffare och reformer inom socialbidragen krävs så att man inte gör dem till en ny a-kassa. Man måste ha anställningsformer som gör att man kan komma in på subventionerade anställningar som kostar mycket, mycket mindre för de som anställer dem.
Magdalena Andersson håller med, men påpekar att regeringen redan gjort detta.
– Vi har det med extratjänsterna i välfärden, vi har det med modernare beredskapsjobb och vi ser nu över de subventionerade anställningar som finns för att det ska bli lättare och billigare för arbetsgivarna att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden.