• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ralf Andersson, polisfackets ordförande i Västmanland. Foto: Foto: Robert Gustavsson

Polisförbundet om vårbudgeten: Förvånansvärt lite pengar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får mer pengar i regeringens vårbudget . Men de 700 miljonerna som utlovats är inte tillräckligt, anser Polisförbundet. ”Det är förvånansvärt litet anslag till det reella behovet”, säger Ralf Andersson, polisfackets ordförande i Västmanland.

När regeringens vårbudget idag presenterades tilldelades polisen 700 miljoner för det kommande året. Det är en satsning som läggs ovanpå de två extra miljarder som regeringen redan planerat för polisen fram till år 2020.

Läs mer: Polisen och pensionärer vinnare i vårbudgeten

Vårbudgeten 2017

Men det är inte tillräckligt. Enligt Ralf Andersson är den stora utmaningen nu att få stopp på utflödet av poliser – för att de ska kunna bli fler. Förra året slutade 950 poliser i Sverige.

– Polislönelyftet är absolut nödvändigt för att det inte ska sluta 1.000 poliser per år. Någon guldgruva med poliser finns tyvärr inte. Bekymret är ju att vi inte kommer att få nya poliser under en väldigt lång tid.

Enligt Anders Ygerman skulle summan, 700 miljoner, kunna finansiera 1.400 anställningar inom polisen?

– De pengarna räcker bara till att behålla de civilanställda som anställdes i höstas. Och det var pengar som vi egentligen inte hade.

Statusen måste höjas

Hur mycket pengar skulle behövas?

– Det skulle kosta 1,3 miljarder att höja en polislön med 4.000 kronor – då går de in på samma lönenivå som de civilianställda – som i dag utför samma polisarbete som en polis med kanske 15, 20 år i yrket gör.  Det är vad marknaden kräver. Både vi och arbetsgivaren  är överens om att statusen på yrket måste höjas för att få behålla personal, säger Ralf Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet