Foto: SVT

AD-dom ger stöd åt anställning av rasistisk polis

Uppdaterad
Publicerad

Att polismyndigheten I Västernorrland har rekryterat en polischef som uttryckt sig rasistiskt på sin Facebook har skapat debatt. Men polisen får stöd i sitt beslut i en AD-dom från 2011.

Inom poliskåren har det funnits flera exempel på polisanställda som är öppet rasistiska, sexistiska och homofoba.

Örebropolisen Peter Springare är ett färskt exempel. Han anmäldes för hets mot folkgrupp efter inlägg på Facebook som bland annat innehöll kritik mot invandringspolitiken och där han skyllde guppvåldtäkter på personer med invandrarbakgrund. Det har utretts internt inom polisen och anmälan har lagts ner.

Peter Springare har också fått polismyndighetens godkännande att medverka som krönikör på en invandringskritisk sajt.

”Farbror Blå”

Ytterligare ett exempel är den bloggande polisen ”Farbror Blå”, anställd hos Skånepolisen. Han avskedades efter att ha hånat döda personer och sextrakasserat kollegor på sin blogg. Hans ärende prövades i Arbetsdomstolen som skriver i domskälen att polisen ”utnyttjat sin grundlagsstadgade yttrandefrihet” och mannen fick tillbaka jobbet.

Domen är tydlig – yttrandefriheten väger tyngre än polisens egen värdegrund och det är det prejudikat polismyndigheten har att förhålla sig till.

Hets mot folkgrupp

Hur ställer sig politikerna. Riksdagsman Susanne Eberstein (S), ledamot i justitieutskottet. Enligt henne har frågan om rasistiska poliser inte diskuterats i utskottet.

– Det är jättesorgligt, men det är priset för vår yttrandefrihet, säger hon.

Hon menar att arbetsgivaren måste vara uppmärksam på en anställd som uttrycker sig i strid mot värdegrunden.

– Om det går överstyr så kan man anmäla den för hets mot folkgrupp, säger Susanne Eberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.