Åklagaren om kritiken mot dna-bevisningen: ”Vi har fri bevisprövning i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat beslutade Högsta domstolen på torsdagsmorgonen att den man som misstänks för mordet på 16-åriga Malin Lindström ska bli kvar i häktet fram till den nya rättegången som börjar i hovrätten efter midsommar.

Under häktningsförhandlingen riktade mannens försvarare Ulf Holst kritik mot det sätt som den nya dna-bevisningen tagits fram. Hör överåklagare Mats Svenssons svar här.

Kontentan av advokat Ulf Holsts kritik är att dna-träffen som binder den misstänkte till Malins kropp kom till efter det att gamla blodprov och hårstrån från mannen som togs i samband med den förra rättsprocessen mot honom använts.

Materialet skulle ha förstörts efter den friande domen i hovrätten 1998, enligt de regler som gällde på området då. Men av någon anledning gjordes det aldrig, och i samband med förberedelserna för en resningsprocess i Malinfallet hittades de sparade proverna av polisens kalla fallutredare förra sommaren.

Fallet Malin Lindström

Träff mot dna-profilen

När man jämförde proven med den dna-profil av gärningsmannen som skapats utifrån en spermafläck på Malins byxor blev det träff.

Något som alltså fått Ulf Holst att rikta kritik mot förundersökningsmetoderna. Proverna som egentligen skulle ha förstörts används nu som bevismaterial mot en person som frikänts i hovrätten enligt en dom som vann laga kraft för 24 år sedan, menar Holst.

Överåklagare Mats Svenssons svar är att fri bevisföring råder i Sverige vilket gör att det är fritt fram för parterna i målet att lägga fram vilken bevisning som helst, oavsett uppkomst, för att styrka sin sak.

Hör honom i intervjun här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet