– Studier visar att akupunktur minskar övergångsbesvär ungefär till hälften. Däremot kan man inte säga exakt vad det är för mekanism som gör att besvären minskar, säger Mats Hammar, professor emeritus i gynekologi vid Linköpings universitet.
Effekten kvar efter två år
Det går inte att säga säkert om det är signaler in från nålsticken till hjärnan, som påverkar bildning av ämnen i hjärnan, som hjälper till att stabilisera termostaten eller om det är sammanhanget, omhändertagandet och själva proceduren som har mest kraftfull effekt.
– I de studier vi har gjort med behandling åtta veckor eller tolv veckor har effekterna suttit kvar i minst tre månader. En studie följde vi till och med upp i två år och där var det en del som hade effekter fortfarande efter två år. Och det är väldigt märkligt eller spännande, säger Mats Hammar.
Ingen akupunktur i regionen
I region Västernorrland erbjuds ingen behandling med akupuntur mot klimakteriebesvär.
– Man har kunnat visa att när man ger akupunktur, upplever kvinnorna att de har symptomlindringar och mår bättre. Men när man gör studier och jämför akupunktur med placebobehandling, så är det ingen skillnad mellan de två grupperna. Akupunktur är inte bättre än placebo då, säger Lotta Andréen, läkare på kvinnokliniken i Sundsvall.
Hormoner mest effektfullt
Båda är överens om att den mest effektiva behandlingen mot klimakteriebesvär är hormoner.
– Det finns ingen behandling som slår östrogen. Det är egentligen den biologiska orsaken, att östrogenet har minskat, som är orsaken till besvären, säger Mats Hammar.