I ett förtvivlat mail till SVT Västernorrland berättar en polis att frustrationen breder ut sig i kåren. Vardagen består av möten med brottsoffer som man vet kommer att fastna i polisens växande utredningshögar.
– Högsta polisledningen pratar om ett ”ansträngt läge” läge men det är fanimej ett hån mot de som går hemma, sjukskrivna, för att de ansträngt sig in i det sista för att göra ett bra jobb, skriver den frustrerade polisen till SVT.
Utarmning av lokalpolisen
I stället för medborgarlöften och en satsning på den lokala polisorganisationen förefaller polisens omorganisation hittills resulterat i det motsatta. Läget uppges vara ansträngt i hela Västernorrland men är särskilt besvärligt i Sundsvall. Enligt polisförbundets Hans Mellberg tillhör Sundsvall och Medelpad de delar av landet som förlorat mest på omorganisationen. Rekryteringen av poliser till de nya specialenheterna i polisregionen har slagit särskilt hårt mot lokalpolisen i Sundsvall. 30 polisanställda har forsvunnit till andra jobb.
– Läget i Sundsvall är akut. Om man jämför läget i Umeå, Luleå, Östersund och Sundsvall är situationen mest akut i Sundsvall och då ska man veta att Sundsvall har störst antal brottsanmälningar i hela Norrland, säger Mellberg.
35 utredare blev 15
Under hösten har polisen haft svårigheter att dygnet-runt-bemanna de fyra polispatruller som på pappret ska vara minimibemanningen i Medelpad. Periodvis har det bara funnits tre patruller i lokalpolisområdet som omfattar Sundsvall, Timrå och Ånge. Utöver det så saknas det det polisutredare.
Varje år sker det 10 000 anmälningar om brott till polisen i Medelpad. Fram till polisens omorganisation fanns det 35 utredare som sedan dess minskat till 15 utredare. Hälften av dessa har under det senaste året tidvis varit sjukskrivna till följd av arbetsrelaterad sjukdom.
– Vi har ett ansträngt läge, bekräftar Josef Wiklund som är chef för lokalpolisområde Medelpad.
– Samtidigt så anstränger vi oss hårt för att förbättra situationen. Vi rekryterar, omfördelar folk och prioriterar hårt men jag förstår ändå att det finns en känsla av otillräcklighet i organisationen. Vi saknar helt enkelt folk, säger han.
Kritik mot omorganisation
Just nu prioriteras utredningar där misstänkta sitter frihetsberövade, och brottsutredningar som rör barn och brott i nära relation. Övriga brott hamnar i de växande högarna av outredda ärenden. De skjuts på framtiden.
Också Josef Wiklund är kritisk till den nedbantning av lokalpolisen som skett till följd av polisens omorganisation.
– Samtidigt får vi nu signaler att den lokala polisen ska tillföras resurser. Det är trots allt på lokal nivå som de flesta brotten begås men tyvärr tror jag inte på någon snabb förändring av situationen. Det kommer knappast att ske någon radikal förändring under 2017, säger han.
Fler brott avskrivs
Från fackligt håll uppger man att man redan i våras varnade polisledningen för att det skulle uppstå ett ansträngt läge men att varningen inte togs på allvar.
– Dels är det en allvarlig arbetsmiljöfråga, dels handlar det om allmänhetens förtroende för polisen. Folk måste lita på att vi anstränger oss för att lösa de brott allmänheten utsätts för. Om det uppstår tvivel på den punkten är det mycket som står på spel, menar Mellberg.
Enligt polisfacket finns det också signaler om att arbetstrycket på polisens utredare ska minskas genom att fler brottsanmälningar ska sorteras bort och avskrivas utan att utredas. Enligt polisfacket finns det ett ”tryck uppifrån” att fler ärenden avskrivs omedelbart, en uppgift som emellertid inte bekräftas av polisledningen.
Krav på rikspolischefens avgång
Hans Mellberg menar att det görs fler avskrivningar idag än tidigare:
– Det finns riktlinjer som förundersökningsledarna har att följa men det är min absoluta uppfattning att brott avskrivs i högre utsträckning idag.
Under de senaste dagarna har kritiken mot landets högsta polisledning skärpts sedan den samlade oppositionen i riksdagen krävt rikspolischefen Dan Eliassons avgång.