Till vänster står Kjell Andersson rektor för vuxenutbildningen. Till höger ser man en elev som gör en säkerhetskontroll av bussen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare har det varit svårt att rekrytera busschaufförer – men nu är utbildningsplatserna fulla. Varför har det vänt? Hör vad rektor Kjell Andersson tror i videon. Foto: Shanker Prem/SVT

Trenden har vänt – fler utbildar sig till busschaufför i Sundsvall

Publicerad

Från att ha tre-fyra sökande förra året har nu bussförarutbildningen i Sundsvall fulla platser. Eleverna garanteras en provanställning och en hel del marknadsföring har gjorts.

– Det finns ett stort behov, säger Kjell Andersson, rektor för vuxenutbildningen.

För att locka fler elever till att utbilda sig till bussförare har bussföretaget Nobina gått ut och lovat alla elever som klarar utbildningen en provanställning på sex månader. Både vuxenutbildningen och Nobina har också skapat en hel del marknadsföring på sociala medier för att få fler ansökningar. Detta har gett effekt och nu fylls platserna på utbildningen.

– Från att ha några få sökande så fick vi 50 sökande, säger Kjell Andersson.

Två olika utbildningar

Vuxenutbildningen erbjuder en kombinationsutbildning och en reguljärutbildning för att bli bussförare. Kombinationsutbildningar innebär att man kombinerar svenska för invandrare, SFI, eller svenska som andra språk, SVA, med utbildningen.

– Parallellt med den har vi en reguljär utbildning. De kommer vara klara tre månader tidigare i september, men båda blir fullt utbildade bussförare. säger Kjell Andersson.

Varför sökte så få utbildningen förut? Hör rektor Kjell Andersson i klippet ovanför.

I klippet nedanför: Se den virala busschauffören Lars-Åke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Lars-Åke en dag på jobbet när han kör buss och spelar in videor. Efter att intervjun gjordes har följerantalet passerat 9 000. Foto: Shanker Prem/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.