• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Analys: Därför är striden om knappt 3,5 miljoner högintressant

Publicerad

Idag inleds en rättsprocess som kan få stor betydelse för vad som händer med de 23 000 tunnor med sammanlagt nästan nio ton kvicksilver som dumpats i Sundsvallsbukten. Rättsprocessen handlar inte om tunnorna ska bärgas eller inte, men är ändå högintressant enligt SVT:s reporter Fredrik Israelsson som under lång tid följt historien med tunnorna.

Förhandlingen i Mark- och miljödomstolen är en tvist där Bygglim, ett av de företag som pekats ut som ansvarigt för dumpningarna kräver ersättning av Fortum Ljunga Kraft, som också pekats ut, för en undersökningsplan av dumpningsområdet som Bygglim tagit fram. Detta efter en överenskommelse med länsstyrelsen i Västernorrland.

Stora summor på spel

Sammanlagt handlar det om 3 442 924 kronor som Bygglim vill ha av Ljungakraft, en blygsam summa för storföretag som Fortum och Nouryon som finns bakom de utpekade bolagen. Tvisten om de knappa 3,5 miljonerna borde kosta mer än den smakar men här är det betydligt större summor som egentligen står på spel.

Dumpade gifttunnor

Rättsprocessen kommer inte att avgöra om kvicksilvertunnorna ska bärgas eller fastslå något direkt ansvar men Mark och miljödomstolens dom kommer att visa hur rättsväsendet ser på ansvarsfrågan. Och hur det ansvaret fördelas kan få enorma konsekvenser om man kommer fram till att de 23 tusen tunnorna måste bärgas, vilket det nu höjts röster för.

Sätter in det tunga artilleriet

Att bärga de 23 tusen tunnorna blir mycket dyrt och domen kan bli vägledande för vem som ska betala. Scenariot har gjort att parterna satt in det riktigt tunga artilleriet från var sitt håll.

Redan i de förberedande förhandlingar som förts har ett uppseendeväckande stort antal jurister funnits på plats och det har lagts ned ett omfattande arbete på att bevisa att man inte kan anses ha ansvar i frågan från såväl Bygglims som Fortum Ljunga Krafts ombud. Inget av företagen vill förlora tvisten och redan nu kan man förvänta sig en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen, hur det än går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet