Det var när Anders under en tid tvingats uppsöka toaletten flera gånger varje dag som hans fru Eva-Britt, som också är sjuksköterska, anade oråd. Hon bad sin man att lämna ett blodprov. Resultatet visade förhöjt PSA-värde. Anders beslöt att genomgår en öppen operation vilket innebär att hela prostatan tas bort.
– Nu har jag ett bra liv tack vare att jag gjorde något åt det. Jag fick beskedet att det inte var någon panik, att jag kunde vänta med operation. Men jag bestämde mig att operera med en gång, säger Anders.
Nästan försent
Det visade sig vara ett klokt beslut. Vid ett återbesök fick han beskedet att cancern inte kunnat botas om han väntat ytterligare ett halvår.
– Tidig upptäckt och tidig behandling är A och O för att få en botande behandling.
Försöker påverka sjukvården
Patientföreningen Träpatronerna som Anders företräder, är en del av Prostatacancerförbundet som verkar för ökad kunskap om prostatacancer. Förbundet driver också ett påverkansarbete för en bättre prostatacancervård. Bland annat vill man att män ska kallas för screening för prostatacancer, precis som kvinnor kallas till screening för bröstcancer.
– Vi tycker att alla män som har fyllt 50 ska ha den rätten, slår Anders fast.
Det här är PSA
PSA är ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen även hos friska män.
PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig.
En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.
Prostatacancerceller producerar mindre PSA än normala prostataceller. Att PSA-halten i blodet ökar vid prostatacancer beror bland annat på att cancern bryter ner prostatavävnaden, så att mer PSA läcker ut i blodet.
Gränsvärdet för PSA är:
3 mikrogram per liter för män under 70 år
5 mikrogram per liter för män mellan 70 och 80 år
7 mikrogram per liter för män över 80 år.
Källa: Cancerfonden