Ånge kommun startar resursskola – stort intresse

Uppdaterad
Publicerad

Ånge kommun kommer att starta en helt ny resursskola för elever som har svårt i den ordinarie skolmiljön.

– Vi har redan fått intresseanmälningar från personal som vill börja jobba här, säger Eva-Lena Årmyr på kommunen.

Den kommunala resursskolan är tänkt för elever från förskoleklass till åk 9. Den riktar sig till elever med särskilda behov, som till exempel en del elever med autism. 

– Man behöver tänka både fyrkantigt och nytt och se elevernas behov.

Lugn och ro

Hon säger att man inte lyckas med en grupp elever i ordinarie skola, även om man gett extra stöd och gjort anpassningar.

– Vi behöver hitta en byggnad och en plats där det finns en tydlighet, struktur och förutsägbarhet. Där det blir mer tryggt för dem.

Resursskolor tidigare ifrågasatta

Men det har varit omdebatterat att ge stöd utanför den ordinarie grundskolan. Inkluderingstanken har varit dominerande i Sverige, men samtidigt finns krav på individanpassning.

Skolministern medgav tidigare i år att att regelverket kring resursskolor varit otydligt och att det behöver utvecklas och förtydligas.

Behov av anpassningar

Och ordföranden i socialnämnden i Ånge ser ett växande behov av anpassningar.

– Man har ju tyckt att det varit fel att särskilja elever ur gruppen men nu tycker jag man kommit fram till att det här kan vara lösningen för en del barn, säger Birgitta Sjögren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.