”Nu är det kört med barn”.
Anna Daser minns orden från gynekologen som först undersökte henne. För fyra år sedan bodde Anna i Tyskland och var på en rutinundersökning hos en gynekolog. En blodcysta upptäcktes och Anna blev remitterad till en endometriosspecialist, som fastställde diagnosen. Orden från första läkaren har påverkat henne mycket.
– När jag träffade endoläkaren fick jag veta att det visst finns möjlighet för mig att skaffa barn. Jag fick opereras på en gång då endometriosen var redan så avancerad att det behövdes en operation.
”Önskar att jag var en frisk kvinna”
Enligt endometriosförbundet lider cirka 10 procent av världens kvinnor av sjukdomen, vilket i Sverige motsvarar över 200 000 personer.
I dag bor Anna i Bjästa och har påbörjat en IVF behandling i Umeå.
– Jag tycker inte om min sjukdom, jag skulle önska att jag var en frisk kvinna, säger hon till SVT.
ENDOMETRIOS
Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.
Ungefär en av tio personer med livmoder i fertil ålder antas ha endometrios, ungefär 250 000 personer i Sverige.
Ungefär hälften av dessa har inga eller bara lindriga eller periodvisa besvär.
Uppskattningsvis har drygt 100 000 personer endometriosrelaterade besvär som i någon mån påverkar deras liv.
Mörkertalet vad gäller antalet personer som är drabbade av endometrios är troligtvis stort, eftersom inte alla med sjukdomen får en fastställd diagnos.
Genomsnittligt tar det ungefär åtta år innan personer med endometrios får sin diagnos fastställd, efter att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala.
Källa: Socialstyrelsen