Anna lider av sjukdomen endometrios och tycker att sjukdomen borde tas upp i läroplanen för att tidigt fånga unga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Anna är i ett skov kan hon inte gå till jobbet, till följd av smärtorna. Hör henne berätta om hur sjukdomen endometrios påverkar hennes liv. Foto: Julija Sidner/SVT

Anna i Bjästa lever med endometrios: ”Kan inte träffa vänner”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan fick Anna Daser i Bjästa diagnosen endometrios, en sjukdom som ger henne så svåra smärtor att hon i skov blir sängliggande.

”Nu är det kört med barn”.

Anna Daser minns orden från gynekologen som först undersökte henne. För fyra år sedan bodde Anna i Tyskland och var på en rutinundersökning hos en gynekolog. En blodcysta upptäcktes och Anna blev remitterad till en endometriosspecialist, som fastställde diagnosen. Orden från första läkaren har påverkat henne mycket.

Endometrios

– När jag träffade endoläkaren fick jag veta att det visst finns möjlighet för mig att skaffa barn. Jag fick opereras på en gång då endometriosen var redan så avancerad att det behövdes en operation.

”Önskar att jag var en frisk kvinna”

Enligt endometriosförbundet lider cirka 10 procent av världens kvinnor av sjukdomen, vilket i Sverige motsvarar över 200 000 personer.

I dag bor Anna i Bjästa och har påbörjat en IVF behandling i Umeå.

– Jag tycker inte om min sjukdom, jag skulle önska att jag var en frisk kvinna, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet