Karin Schenk-Gustafsson, seniorprofessor i kardiologi Karolinska Institutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Schenk-Gustafsson, seniorprofessor i kardiologi, om vad den ökade risken kan bero på. Foto: Vlada Caskic / SVT

Ny studie visar: Kvinnor med endometrios har ökad risk för hjärtinfarkt

Publicerad

En ny stor studie har identifierat en faktor som ökar kvinnors risk för hjärtinfarkt och stroke: sjukdomen endometrios.

– Det här är jätteviktig kunskap. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige och vården glömmer ofta bort kvinnors riskfaktorer, säger hjärtläkaren och professorn Cecilia Linde.

Ungefär 250 000 kvinnor lider av endometrios i Sverige. Sjukdomen innebär att celler från livmoderslemhinnan växer i härdar utanför livmodern, ofta på äggstockarna och på bukväggen.

Det kan leda till svåra smärtor och ett stort lidande för patienterna.

Endometrios

Viktigt att beakta kvinnliga riskfaktorer

Enligt en ny dansk registerstudie kan sjukdomen även öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

De danska forskarna följde över 300 000 kvinnor i upp till 45 år. De kvinnor som hade endometrios visade sig ha cirka 20 procent ökad risk att drabbas av stroke och omkring 35 procent ökad risk för hjärtinfarkt.

– Det här är ytterligare ett bevis på att man måste ta hänsyn till kvinnliga riskfaktorer för att kunna förebygga hjärt-kärlsjukdom, konstaterar Karin Schenk-Gustafson, hjärtläkare och professor i kardiologi vid Karolinska Institutet.

Hon tycker inte att vården har varit tillräckligt bra på det.

– För männen är det bättre. De får frågor om impotens, eftersom man vet att impotens kan vara ett tecken på hjärt-kärlsjukdom. Nu måste läkarna bli bättre på att beakta kvinnliga riskfaktorer som havandeskapsförgiftning, tidig menopaus och endometrios.

Minskade östrogennivåer

Det är inte helt klarlagt varför endometrios ökar risken för hjärtsjukdom. En teori är att långvarig inflammation och smärta kan orsaka stress och höjt blodtryck.

Minskade östrogennivåer tros också vara en del av förklaringen, enligt Karin Schenk-Gustafson.

– Östrogen är ett slags skydd för hjärtat och när man behandlar endometrios. Genom att minska östrogen med tabletter eller operation kan risken för hjärt-kärlsjukdom öka.

Både Karin Schenk-Gustafson och hennes kollega Cecilia Linde råder gynekologer och allmänläkare att informera sina endometriospatienter om den ökade risken.

Hur orolig ska man vara över den förhöjda risken om man har endometrios?

– Studien visar att det är en överrisk men i absoluta tal är den inte så stor. Jag tycker inte att man ska bli väldigt orolig, men däremot ska man ta hand om sin hälsa så att man kan utreda och förebygga andra riskfaktorer som till exempel högt blodtryck, övervikt, stress och brist på motion, säger Cecilia Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet